Oferte locuri de munca top

Banca de Investitii si Dezvoltare: Noi modificari

Banca pentru Investiții și Dezvoltare, ce ar trebui să finanțeze proiectele de investiții care să susțină dezvoltarea durabilă a țării, încă nu este operațională.

Aceasta cu toate că înființarea ei a fost aprobată prin HG în 2022 iar apoi Actul constitutiv a fost aprobat prin HG în 2023.

Deocamdată încă se mai fac modificări ale prevederilor normative ce vizează această bancă.

Astfel, a intrat în dezbatere publică un proiect de modificare a HG-ului din 2022 privind

constituirea, organizarea și funcționarea BID.

Una din modificări vizează remunerația membrilor Consiliului de supraveghere. Aceasta va fi stabilită de adunarea generală a acționarilor și este formată dintr-o indemnizație fixă lunară. Totodată, limitele generale ale remunerațiilor acordate membrilor Directoratului vor fi fixate de adunarea generală a acționarilor. Membrii provizorii ai Consiliului de supraveghere, și, după caz, ai Directoratului nu vor beneficia de indemnizație variabilă.

Totodată, conform prevederilor în vigoare, mandatul primilor membri ai organelor statutare ale unei companii este de cel mult 2 ani.

În contextul în care mandatul acestora se finalizează la data de 15 noiembrie 2025, nu se justifică demararea unei proceduri de selecție pentru pozițiile vacante, consideră inițiatorii noului proiect de HG.

Prin modificarea propusă se reglementează asigurarea continuității la nivelul organelor statutare ale BID, prin numirea unor membri provizorii până la finalizarea procedurii de selecție declanșată pentru desemnarea noilor membri ai organelor statutare ale BID și aprobarea acestora de către Banca Națională a României.

Mai multe arii de intervenție

Vor fi extinse ariile de intervenție pentru BID și pentru fondurile europene altele decât cele aflate în coordonarea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, BID având

posibilitatea de a implementa instrumente financiare (credite și garanții) distribuite din

postura de intermediar financiar.

De asemenea, modificările au în vedere asigurarea continuității în derularea activității în numele și în contul statului de către BID prin acordarea de produse financiare în condiții de piață, pentru proiecte viabile.

Aceasta având în vedere că începând cu data de 30 septembrie 2025, Exim nu va mai acorda angajamente noi de finanțare și garantare în numele și în contul statului destinate să asigure dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea utilităților de interes public, dezvoltarea regională, susținerea activității de cercetare-dezvoltare, protecția mediului înconjurător, ocuparea și formarea personalului, susținerea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii.

Conform mecanismului de garantare, plata garanțiilor executate se va realiza de către BID, iar ulterior, pe baze trimestriale, se va solicita Ministerul Finanțelor plata sumelor rezultate din executarea garanțiilor emise de BID, în cadrul instrumentelor sale de garantare de portofoliu sau a celor de garanții individuale, până la nivelul pierderii așteptate, reprezentând plată definitivă a bugetului de stat, diferența până la valoarea totala a garanțiilor executate urmând să rămână în sarcina BID.

De asemenea, se includ precizări privind obligativitatea BID de a transmite Ministerului Finanțelor informații privind plafonul anual al garanțiilor ce urmează să fie emise de către bancă, a pierderilor așteptate aferente acestor garanții și a datoriei ce urmează a fi contractată de bancă, în vederea includerii în plafonul anual al garanțiilor guvernamentale, care se aprobă prin legile anuale pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025


Etichete:
Sus