Procedurile administrative pe hârtie vor fi înlocuite cu soluții digitale moderne în cadrul proiectelor din patrimoniul cultural, printr-o nouă platformă digitală, ePatrimoniu. Aceasta va facilita servicii online precum: eliberarea avizelor de intervenție asupra monumentelor istorice, autorizarea cercetărilor arheologice, emiterea certificatelor de acreditare pentru experți etc.
Pentru demararea proiectului, Ministerul Culturii a semnat contractul de finanțare pentru ePatrimoniu. Cu o valoare eligibilă de 122,8 milioane lei (peste 24,68 milioane euro), proiectul este cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și are o durată de 36 de luni.
ePatrimoniu va fi o platformă digitală națională care va centraliza informațiile despre patrimoniul cultural mobil, imobil și imaterial și va permite furnizarea de servicii publice electronice pentru cetățeni, instituții și specialiști din domeniu.
„Prin proiectul ePatrimoniu, construim un sistem unitar, eficient și deschis, care va face accesul la informație mai rapid, iar deciziile administrative mai bine fundamentate. Este un pas major în direcția digitalizării serviciilor publice din cultură”, a declarat Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii.
ePatrimoniu va integra toate bazele de date existente în domeniul patrimoniului cultural și va permite interconectarea acestora cu sisteme naționale și europene.
Platforma va oferi acces la:
– localizarea actualizată pentru monumente istorice;
– regimul juridic al proprietăţii;
– descrierea imobilului (date despre arhitectură și istoricul clădirii etc.);
– starea de conservare și riscuri/amenințări;
– documentare fotografică.
Proiectul va integra cele mai noi tehnologii disponibile în domeniul digitalizării și arhivării culturale:
– cloud computing și Big Data pentru stocarea și analiza volumelor mari de date;
– inteligență artificială (AI) pentru procesarea și organizarea conținutului;
– realitate augmentată (AR), virtuală (VR) și mixtă (XR) pentru redarea patrimoniului într-un mod accesibil și educativ;
– digitalizare 3D pentru o documentare completă a obiectelor și monumentelor.
Se estimează că peste 65.000 de utilizatori – specialiști, funcționari, cercetători, organizații și cetățeni – vor folosi noile aplicații și servicii digitale puse la dispoziție prin platforma ePatrimoniu.