
Ministrul Dezvoltarii, Cseke Attila
Schimbarea preconizată de noul proiect de OUG propus de Ministerul Dezvoltării vizează introducerea mecanismului aprobării tacite în cazul avizelor/acordurilor atât la faza de planificare (realizarea a documentațiilor de amenajarea teritoriului și urbanism), cât și la faza de emitere de avize și acorduri necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții.
Proiectul clarifică faptul că, odată emise, toate avizele rămân valabile până la finalizarea procedurii de aprobare.
Beneficiarii vor putea să beneficieze de procedura de aprobare tacită, cu asigurarea calității în urbanism și construcții. Aceasta în situația în care entitățile avizatoare nu se exprimă în termenele stabilite, cu privire la necesitatea de completare/modificare a documentațiilor depuse sau nu emit avizele/acordurile, deși documentația a fost modificată și completată.
Proiectul instituie obligația în sarcina instituțiilor avizatoare de a elibera avizele sau a transmite o solicitare de completări/modificări, o singură dată, motivate temeinic din punct de vedere tehnic și juridic, în maximum 30 de zile pentru amenajarea teritoriului sau urbanism, respectiv 15 zile pentru faza de autorizare a construirii, de la data depunerii solicitării de eliberare a acestora de către beneficiarul lucrărilor.
Sunt exceptate:
* autoritățile privind protecția monumentelor istorice pentru care termenul este de maximum 30 de zile de la data analizării documentației în Comisia Națională sau în Comisia zonală a monumentelor istorice, după caz;
* autoritățile publice centrale a căror procedură stabilită prin lege presupune analiza documentației într-o comisie de specialitate, pentru care termenul este de maximum 15 de zile de la data analizării documentației în Comisie.
* Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru care termenul este de maximum 15 de zile de la depunere,
Pentru autoritățile privind protecția mediului, termenul pentru emiterea actului administrativ este de maximum 15 de zile lucrătoare de la data încheierii procedurilor specifice de mediu. În situația în care sunt necesare completări/modificări se transmite o singură solicitare, o singură dată, motivate temeinic din punct de vedere tehnic și juridic.
Se instituie termenul de 45 de zile de la data înregistrării la registratură a documentațiilor și sancțiuni corelative pentru neintroducerea pe ordinea de zi a comisiilor de analiză a documentațiilor pentru avizare, atât pe partea de urbanism, cât și pe cea de construcții – investiții.
Totodată, se conferă un termen de maxim 60 de zile benefiarului să completeze/ modifice documentația sau să justifice temeinic nepreluarea observațiilor. Ulterior, instituțiile avizatoare au la dispoziție un termen de 15 zile să emită avizele sau să respingă motivat tehnic și juridic documentația.
Se stabilește că dacă în termenul de 15 zile de la data depunerii documentației corecte și complete conform legislației, nu se emite avizul, documentația depusă de către beneficiarul lucrării este asimilată ca fiind completă, avizul se consideră a fi acordat, iar procedura de aprobare a documentațiilor de amenajarea teritoriului sau de urbanism sau cea de autorizare a construirii poate continua, autoritățile luând în considerare dovada parcurgerii procedurilor.
Pentru documentațiile aflate în curs de avizare pentru care nu au fost încă obținute avizele și acordurile, termenele prevăzute de viitoarea ordonanță de urgență se calculează ca termene noi care încep să curgă de la data intrării în vigoare a actului normativ.
Până la votarea Codului Urbanismului, sectorul constructiilor are nevoie de măsuri care să asigure accelerarea investițiilor
Codul Urbanismului se află din 2023 în dezbatere la Camera Deputaților, cu peste 1000 de amendamente propuse de parlamentari. Acesta ar urma să fie aprobat pentru a fi cuprins în cererea de plată nr. 4 din cadrul PNRR.
”Totuși, în contextul actual, atât privind deficitul bugetar, cât și referitor la termenul general de finalizare a Planului Național de Reziliență și Redresare, se impune luarea de măsuri care să asigure accelerarea investițiilor, până la finalizarea dezbaterilor de către Parlament cu privire la acest proiect complex de act normativ”, subliniază oficialii de la Ministerul Dezvoltării.
Trebuie menționat faptul că investițiile finanțate din PNRR trebuie finalizate până în august 2026, respectiv cele în construcții trebuie să fie și executate și recepționate.
Ca urmare, Cseke Attila, ministrul Dezvoltării consideră că se impune luarea de urgență a unor măsuri care să accelereze obținerea de avize și acorduri atât în elaborarea și actualizarea de documentații de amenajarea teritoriului și de urbanism, cât și pentru executarea lucrărilor de construcții.
Totodată, ministrul consideră că se impune ca regimul de accelerare să fie favorabil și investițiilor private, pentru a asigura dinamica economică necesară, crearea sau păstrarea de locuri de muncă, inclusiv colectarea de taxe la buget.
”Reducem timpul de avizare, introducem avizarea simultană eliminând avizarea în cascadă, nu permitem condiționarea avizării de emiterea altor avize, și nu mai permitem solicitarea studiilor, documentațiilor sau avizelor care nu sunt necesare construcției și care sunt un exces de birocrație. Statul trebuie să fie pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat. Impunem această gândire în administrația publică, în sectorul de autorizare a construcțiilor”, a precizat Cseke Attila.
Descarcati aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025