Oferte locuri de munca top

Avem cea mai bună conjunctură din ultimii 6-7 ani

Aurelian-Dochia

Aurelian Dochia, economist

Ţara noastră are, în prezent, cea mai bună conjunctură din ultimii 6-7 ani, este de părere economistul Aurelian Dochia. Domnia sa a vorbit ieri despre perspectivele acestui an la o întâlnire organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno- Germană.

Economia pare că a depăşit momentele de contractare şi se resimte o oarecare stabilitate. Deficitul bugetar s-a redus semnificativ faţă de cel din 2008, bugetul de stat s-a consolidat, iar datoria publică s-a redus.

Dealtfel, suntem printre țările europene care au reușit să corecteze în bună parte dezechilibrele acumulate înainte de criză.

Performanța României este bună în actualul context european, dar încă nu s-a realizat  şi convergența către nivelul de trai din țările UE, a subliniat Aurelian Dochia.

Perspectivele arată creştere economică şi anul acesta şi în următorii ani. Totuşi, există  riscuri generate atât de factori interni, cât și externi.

Între factorii interni se numără eventuale schimbări la nivel politic, încetarea acordului cu FMI care ar putea mări vulnerabilitatea economiei într-o anumită conjunctură externă, dar şi măsuri pripite de politici economice care riscă să producă dezechilibre bugetare.

Între factori externi care ar putea genera riscuri, domnul Dochia a menţionat tensiunile geopolitice legate de conflictul din Ucraina, care slăbesc încrederea investitorilor și deteriorează perspectivele de creștere în Europa, continuarea crizei grecești, dar și consecințele măsurilor de politică economică luate de marile economii ale lumii – SUA, Japonia, China.

În ceea ce priveşte perioada următoare, ec. Aurelian Dochia a apreciat că ţara noastră va înregistra o creștere economică bazată în mare parte pe creşterea consumului intern, creştere susținută de salariile în creștere, inflația moderată și creșterea numărului de locuri de muncă.

Este de aşteptat ca după doi ani de contracție investițiile publice și private să fie relansate. Sunt previzionate şi creșterea absorbției fondurilor europene, precum și o fiscalitate atractivă. Domnul Dochia consideră că exporturile vor continua să crească, dar într-un ritm mai scăzut. Pe măsura creşterii consumului intern, importurilor vor devansa exporturile, generând deficit al balanţei comerciale, dar se vor menţine echilibrele macroeconomice, susține Aurelian Dochia.

Sus