Oferte locuri de munca top

Avantajele jocului puzzle în prima perioadă de dezvoltare a copilului

Un puzzle nu pare cea mai distractivă jucărie pe care să o oferi unui copil mic, unui bebeluș, în special pentru că nu înțeleg cum funcționează acestea. Însă, cu practică și răbdare, în câteva luni, nu numai că acesta va putea rezolva un puzzle, ci va avea abilitățile să rezvolve și alte tipuri de puzzle similare. Acest lucru se datorează faptului că creierul lor se schimbă.

Puzzle-urile sunt unele dintre jucăriile preferate atât de către părinți, cât și de către profesori. Par destul de simple, întrucât singurul lucru pe care trebuie să îl faci este să unești piesele într-un întreg. Contrar aparențelor că ar fi un joc simplu, un puzzle este o unealtă fantastică de învățare, care îi învață pe copii multe abilități.

Concentrarea

Copilul tău nu se poate concentra mai mult de un minut? Acest lucru este destul de comun tuturor copiilor. Cei mici se pot concentra cam 2-5 minute înmulțit cu vârsta lor. Acest lucru înseamnă că copii de 3 ani s-ar putea concentra cam 6-15 minute pe o activitate, în timp ce un copil de 4 ani se poate concentra între 8 și 20 de minute.  Un puzzle este o unealtă perfectă pentru a lucra la concentrare cu cel mic. A avea capacitatea de a fi atent înseamnă inclusiv abilitatea de a sta concentrat pentru perioade îndelungate asupra unei singure activități. A face un puzzle până este gata îi oferă copilului posibilitatea de a lucra neîntreupt. Tot ce trebuie să faci este să alegi un puzzle potrivit pentru vârsta celui mic.

Recunoașterea formelor

Copiii au nevoie să învețe să distingă între forme, precum cercuri, triunghiuri, dreptunghiuri sau pătrate. În primă fază, aceștia ar putea să creadă că pătratele și dreptunghiurile sunt la fel. Încet, vor învăța să identifice proprietățile care fac formele să fie unice. Anumite tipuri de puzzle îi învață pe aceștia formele geometrice sau conturul vehiculelor, animalelor sau oamenilor. Anumite tipuri de puzzle, mai complexe, îl ajută pe copilul tău să recunoască formele și când acestea se potrivesc împreună.

Ambilități motorii

Pentru un bebeluș sau un copil mic, rezolvarea unui puzzle ar putea să îl pună în dificultate. Pot fi destul de stângaci, dar acest lucru este din cauza faptului că nu au aptitudini motorii fine bine dezvoltate. Acestea includ miscări ale încheieturii, degetelor, mâinilor. Durează până copiii dezvoltă miscări fine și au nevoie de multă practică în a ține și muta obiecte mici cu acuratețe. Acest lucru, un copil mic îl poate învăța cu ajutorul unui puzzle.

Coordonarea mâini-ochi

Când un preșcolar mișcă mâna pentru a scrie, ochii ei urmăresc cum stiloul se mișcă pe foaie, trimițând informații către creierul său despre cum să îl manipuleze. La început, scrisul celui mic ar putea să fie cam strâmb, însă, în timp, coordonarea mână-ochi se va îmbunătăți. Un joc tip puzzle îi poate ajuta pe copii să lucreze la această coordonare, oferindu-le foarte multă practică. Pentru a rezolva un puzzle, copilul trebuie să unească piesele împreună și să observe unde se potrivesc acestea. Apoi trebuie să miște piesele în mod exact până când se potrivesc.

Aptitudini de rezolvare a problemelor

A rezolva un puzzle simplu reprezintă soluționarea unei probleme, practic. Piesele sunt complet amestecate, iar acestea trebuie organizate și asamblate. Acest lucru oferă posibilitatea de a dezvolta aptitudini de rezolvare a problemelor. Părinții și educatorii îi pot ajuta pe cei mici să construiască un puzzle prin diferite strategii de rezolvare a problemelor. Una din ele ar putea fi identificarea pieselor de pe margine și unirea acestora, iar ulterior selectarea pieselor în funcție de culori. Aceste strategii îl ajută pe cel mic să împartă un task în taskuri mai mici, lucru foarte important în ceea ce privește rezolvarea problemelor. De asemenea, îi învață să nu renunțe. Dacă o piesă nu se potrivește nu înseamnă că nu pot completa spațiul, ci înseamnă că trebuie să încerce din nou, cu o altă piesă.

Sus