Oferte locuri de munca top

Autostrada Comarnic-Brasov ne va costa peste 1,4 miliarde euro

214.jpg Vom achita 1,466 miliarde euro pentru autostrada Comarnic-Brasov, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).
Pretul fost stabilit de catre expertii consortiilor participante, un consultant extern independent si expertii bancilor finantatoare.
Astfel, din cei 60 km cat va fi lungimea totala, aproximativ 40 km (adica partea fara tuneluri) au un cost total de 1,07 miliarde euro, iar cei aproximativ 20 km de tuneluri (9,77 km pe fiecare parte) au un cost total de 396,37 milioane euro.
Potrivit CNADNR, standardul de cost pentru tunel pe o autostrada de munte este 27 milioane Euro/km (fara TVA), iar in urma negocierilor, pretul obtinut este de 20 milioane euro/km (fara TVA), adica mai putin cu 7 milioane euro/km.
Din acestia 53,215 km vor reprezenta autostrada propriu-zisa si aproximativ 7 km de legaturi (tot in regim de autostrada) spre localitatile pe langa care trece, respectiv Sinaia, Busteni, Predeal si Rasnov.
Lucrarile de arta prezente pe aceasta autostrada vor fi: 19 viaducte in lungime totala de 2,964 km, 15 poduri in lungime totala de 0,135 km si aproximativ 20 km de tuneluri, cate 9,77 km de tunel pe fiecare parte, astfel: 2,9 km la Sinaia, 3,11 km la Busteni si 3,7 km la Predeal.
Autostrada va incepe de la intersectia dintre DN 1 si DJ 101 R (podul dinspre Breaza) si se va termina la Cristian, asigurand legatura atat spre Ghimbav, cat si spre DN 73, in apropierea centurii Brasovului. Aceasta autostrada va avea trei iesiri, respectiv: intre Sinaia si Busteni, la Predeal si la Rasnov.
In ceea ce priveste nivelul tarifului de utilizare a Autostrazii Comarnic – Brasov, CNADNR a precizat ca taxa de 5,7 lei fara TVA va fi aplicata pentru un autoturism care parcurge intreaga distanta de 60 km, de la intrarea pe podul Breaza si pana la iesirea in Cristian. Pentru distante mai mici, tarifele vor fi reduse in functie de numarul de km parcursi pe autostrada.
„Acestea sunt cele mai mici tarife de autostrada din UE, modul de stabilire a acestora tinand cont de realitatile concrete din Romania, respectiv de puterea de cumparare a cetatenilor romani.”, au declarat reprezentantii CNADNR.

Sus