Oferte locuri de munca top

Autorizatii de construire: termen redus de la 1 an la 65 de zile

Autorizațiile de construire vor fi emise mult mai repede și cu mai puțină birocrație, după ce Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind Codul Amenajării Teritoriului, Urbanismului și Construcțiilor.

Termenul de emitere, care, astăzi, în practică, poate ajunge și la un an, va fi redus la 65 zile, a subliniat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Legea codifică 17 acte normative diferite în vigoare și va duce la eficientizarea și simplificarea proceselor de avizare, autorizare și monitorizare în domeniile urbanismului, amenajării teritoriului și construcțiilor.

Termene reduse pentru PUG și PUZ

Actul normativ reduce termenul de aprobare a PUG-urilor și PUZ-urilor, precum și termenul de elaborare a studiilor de fezabilitate.

De asemenea, va fi creată o platformă digitală națională pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și a autorizațiilor de construire, prin ghișeul unic național al construcțiilor, astfel încât să nu mai existe suprapuneri sau contradicții între bazele de date, strategii de dezvoltare, masterplanuri ale diferitelor instituții, facilitând și simplificând procedurile pentru obiectivele majore de investiții.

Prin Cod se propune și crearea unui Registru național al clădirilor, un sistem informatic care va conține datele despre toate construcțiile autorizate, indiferent de finanțare – public sau privat, inclusiv date privind riscul seismic al clădirilor.

Revista ARENA Constructiilor nr 1/martie 2023

Firme de construcții certificate

Pentru asigurarea unei calități controlabile a pieței de construcții, firmele de construcții vor fi certificate, iar cele care nu dovedesc că satisfac cerințele tehnice și administrative necesare nu pot participa la licitațiile la care nu sunt certificate.

De exemplu, o firmă care nu are specialiștii necesari pentru certificare de lucrări în domeniul sanitar nu va putea participa la licitații pentru reabilitări sau construire de spitale, a mai spus ministrul Dezvoltării.

Construire mai simplă în mediul rural și nu numai

În mediul rural se vor putea construi, doar cu notificarea primăriei, locuințe unifamiliale pentru folosința proprie, cu parter, fără subsol, de 150 mp, pe bază de proiecte proprii întocmite de specialiști sau proiecte tip puse la dispoziție de autoritățile locale.

Totodată, cu notificarea primăriei și fără autorizație de construcție, se vor putea închide balcoanele în blocuri, se vor putea construi garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară.

Construcțiile fără autorizație, taxate mai scump

Pentru descurajarea lucrărilor fără autorizație de construire se introduce o autorizație de regularizare, care impune conformarea construcției la toate normele aplicabile și avizarea corespunzătoare a documentației.

În plus, procedura de regularizare este supusă unei taxări mai mari de zece ori decât cea existentă, ceea ce ”conduce la un beneficiu important pentru bugetul local”, apreciază oficialii.

Actul normativ propune și introducerea taxei de echipare edilitară pentru dezvoltările mari (cu peste 500 de unități locative), care se va plăti către bugetul local, cu destinația clar definită pentru infrastructură edilitară, rutieră, sanitară, educațională.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

 

5 Comentarii

  1. Georgescu Eugeniu said:

    Realizarea constructiior in mediul rural fara autorizarie de construire este o greseala, care va favoriza lipsa respectului pentru legislatia in constructii.. Acest cod va favoriza realizarea unor constructii care se vor edifica fara reguli, dupa bunul plac al unor dezvoltatori sau proprietari , constructii specifice tarilor in care educaria are un nivel scazut. Se stie ca, in jurul orselor mari exista comune si sate in care volumetria , confortul constructiilor, etc. este egal sau mai ridicat decat cel din orase sau municipii.Persoanele cu bani si-au stabilit resedintele la tara.Cum este posibil sa se construiasca fara poiect, fara autorizatie, fara aprobari legale,constructii parter sau parter si etaj , spre exemplu in zone cu seismicitate ridicata? In cazul in care se realiza o clasificare a zonelor asa zise rurale dupa importanta, nivel economic al populatiei, etc, poate atunci propunerea din noul cod ar fi putut fi aplicata gradual si nu la gramada, pentru constructii..Este un cod care este specific tarilor unde interesele banesti sunt primordiale in fata legilor, legilor tehnice, etc. Pacat ca in loc sa disciplinam o tara , o afundam in nerespectul pentru fata de lege, fata de regulile corecte.Unde au invatat elaboratorii, la ce scoli profesionale ?

    • Bogdan Toma said:

      Bine punctat. Mai ales ca mediul rural are acum o expansiune accelerata. Asta nu va duce decat la un haos in urbanismul localitatilor aferente. In loc sa-i civilizam pe cei aflati in mediul rural, ii incurajam sa faca la fel cum s-a facut dupa revolutie in toata tara. Scoala profesionala e mult. Asta se intampla cand nu sunt consultati specialistii in astfel de proiecte de lege.

    • Gogu said:

      Va contrazic. Autorizarea in Romania este sufocanta si scumpa, pentru orice tampenie construita iti trebuie hartii si timp pierdut, pe langa bani, nu pot decat sa salut ideea de a lasa oamenii sa-si construiasca, chiar daca doar in mediul rural, fara autorizatie, case parter pana la 150mp. In felul acesta, se duc mai putini bani pe hartii/timp pierdut si mai multi pe materiale de constructie. Prevederile Codului Civil si alte reglementari in domeniu, privind constructiile, vor ramane valabile, cred, si asta va face ca orice casa sa respecte in continuare retragerile fata de hotar si/sau studiul de insorire. Cat timp o casa parter respecta retragerile si umbrirea, nu vad de ce statul trebuie sa capuseze bugetul meu cu tot felul de hartii, taxe si aprobari. Daca construiesc prost si imi cade casa in cap la primul cutremur, e problema mea.

      • Gogu pe deal! said:

        Daca pica in capul celor care au cumparat de la tine… sau… mai dureros pentru tine, a copiilor tai cand tu nu esti acasa?! Dormi in pace… si eventual da si spaga sa fi model de urmat….

    • Livia said:

      Observatiile sunt corecte. Un caz concret il, intr-un sat din sud, unde productie poluanta fonic (si nu numai) a aparut de anul trecut intre locuinte, alipita proprietatii mele de vacanta, fara nici un acord al vecinilor. Sunt masuri absolut de neinteles pentru noi, arhitectii, cele subliniate de dvs.

Sus