În zona șoselei Fabrica de Glucoză, în Sectorul 2 al Bucureștiului, pe terenuri ce cumulează aproape 9 hectare, urmează să fie construite mai multe clădiri. Astfel, pentru terenurile de la adresele poștale str. Fabrica de Glucozănr.6-8, Anton Holban nr.8-18 și Intrarea Chefalului nr.11-13, a fost elaborată documentația de urbanism pentru realizarea de construcții pe circa 25.000 mp suprafață construită.
Conform prevederilor legale, proiectul ar trebui să intre în dezbatere publică, legiuitorul dând astfel posibilitatea cetățenilor să își exprime punctul de vedere asupra schimbărilor ce ar urma să aibă loc în orașul lor. Mai ales că este vorba de o acțiune care nu îl privește numai pe proprietarul terenului, ci poate avea consecințe și asupra cetățenilor. Aspectul și funcționalitatea orașului în care trăim ne privește pe toți.
Dar, mai multe administrații publice invocă prevederile GDPR (protecția datelor private ale persoanelor fizice) pentru a ascunde numele dezvoltatorului și al proiectantului, ștergând pur și simplu numele lor din actele pe care au obligația să le facă publice. ”Nu înțeleg cu ce i-ar ajuta pe cetățeni să afle aceste nume”, ne-a declarat arhitectul șef al unui sector al Bucureștiului.
Pe aceeași logică, aș spune ”Nu înțeleg de ce au nevoie de protecția anonimatului cei responsabili de schimbările pe care le aduc orașului”. Dacă în perioada interbelică, aceștia erau mândri de realizările lor, după cum stau dovadă și astăzi plăcuțe puse pe clădiri și în care se menționează numele lor, acum ei au nevoie de protecția anonimatului?
Oricum, în zona Fabricade Glucoză din București s-au făcut planurile pentru construirea unui întreg cartier, cu 100.000 de mp suprafață construită la sol.Potrivit unor acte publice, terenurile din zonă sunt deținute de avocata Virginica Dumitrescu, omul de afaceri Sorin Crețeanu (care controlează Comnord București și Procema), avocata Birisiu Maria Magdalena, Metav SRL(controlată indirect de oamenii de afaceri Puiu Popoviciu și Radu Dimofte) și Novo Parc Trei SRL (controlată de omul de afaceri Liviu Tudor).
De ce cred reprezentanții primăriilor că trebuie șterse de pe planșe numele acestor proprietari/dezvoltatori imobiliari sau ale oricăror alți proprietari sau ale proiectanților? Rămâne o întrebare la care să răspundă cetățenii.
Citiți și:
Din toamna, incepe construirea celui de-al doilea bloc din ansamblu