Oferte locuri de munca top

Attila Puskas, KESZ Romania: Piata pare predictibila pe termen scurt

Attila Puskás, director de contractări la KÉSZ România

Parcurgem o perioadă de o oarecare stabilitate pe piață, ceea ce dă speranțe constructorilor. Avem o producție industrială importantă, în pofida situației geopolitice regionale deloc favorabile. Termenele de livrare a produselor, a materialelor de construcții chiar dacă nu s-au redus, măcar s-au stabilizat, ceea ce face posibilă o predictibilitate a activității – evident mai defavorabilă decât înainte de război, dar există.

”Piața pare predictibilă pe termen scurt”, apreciază Attila Puskás, director de contractări la KÉSZ România, firmă membră a Grupului KÉSZ, activ în Europa Centrală și de Est.

Aspectele externe favorabile sunt confirmate și prin apariția unor investiții industriale de mare anvergură, cu efecte pozitive, de catalizare.

Speranțele de creștere în acest an a activității KÉSZ Romania se bazează, în continuare, pe echipa stabilă, maturizată, care reprezintă garantul predictibilității și al succesului.

”Dorim să valorificăm oportunitățile pieței, fără însă să ne asumăm riscuri exagerate, speculative”, subliniază domnul Puskás.

Totodată, constructorii speră că vor demara cât mai curând proiectele de investiții finanțate prin PNRR.

Attila Puskás consideră că termenele de realizare sunt, însă, extrem de strânse ținând cont de anvergura proiectelor cu finanțare prin PNRR, dar este de părere că aceste termene strânse ”ar trebui să ne și trezească la realitate, să ne autodepășim pentru îndeplinirea așteptărilor”.

Proiectele finanțate din fonduri europene vor avea o influență favorabilă asupra întregii economii din România. ”Ne dorim să participăm și noi la realizarea unor astfel de proiecte, însă cântărim cu mare atenție riscurile asociate”, mai spune Attila Puskás.

Absorbția fondurilor PNRR, o provocare serioasă

Cu toate că perspectivele sunt favorabile creșterii sectorului de construcții, totuși sunt și unele îngrijorări ale managerilor din domeniu.

Domnul Puskás spune că o rată cât mai mare de absorbție a fondurilor PNRR reprezintă o provocare serioasă pentru întreaga societate. Măsura în care vor fi absorbite fondurile europene va avea o influență puternică asupra economiei.

”Ceea ce ne îngrijorează este fragilitatea stabilității politice, economice. Este un factor independent de noi, dar care ne influențează viața”, afirmă Attila Puskás.

Așteptările ar trebui să rămână provocatoare, dar măcar teoretic posibile. Altfel se va pune presiune mult prea mare pe firmele de construcții, iar unele dintre ele ar putea să cântărească greșit riscurile.

O provocare serioasă este capacitatea și gradul de implementare, de utilizare în optimizări ale proceselor de lucru a digitalizării și inteligenței artificiale.

”Suntem într-un proces complex de implementări de aplicații, care ne vor ușura munca și ne vor crește nivelul de eficiență și de calitate a serviciilor”, subliniază directorul KÉSZ România.

 

 

Forța de muncă rămâne o preocupare continuă

Forța de muncă nu ar mai fi chiar un impediment în realizarea proiectelor, însă cu siguranță constituie o preocupare continuă și o provocare ce poate să devină din ce în ce mai mare.

”În rândul tinerilor industria construcțiilor este încă prea puțin atractivă în comparație cu alte domenii. Societățile din domeniul construcțiilor ar trebui să aibă mai multe preocupări în acest sens, ca profesia de constructor să redevină un brand atractiv, un model de carieră dorit de urmat”, consideră Attila Puskás.

O problemă actuală și acută este lipsa specialiștilor.

Sunt puțini experți și specialiști în câteva domenii, iar gradul lor de ocupare, de încărcare îi depășește, ceea ce poate duce ori la lucrări superficiale, ori la decalări de termene ale serviciilor. Ambele situații pot compromite realizarea la calitate ridicată și la termen a unor proiecte mari.

Cursurile de specializare, de formare profesională specifică sunt foarte importante, pot să ajută la reducerea problemelor generate de forța de muncă, subliniază Attila Puskás, director de contractări la KÉSZ România.

Sus