Urare An Nou 2024

Asociatia inginerilor constructori, recunoscuta de Guvern ca fiind de utilitate publica

Guvernul va aproba astăzi recunoașterea Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS) ca fiind de utilitate publică.

Recunoașterea utilității publice conferă asociației dreptul de a i se atribui în folosință gratuită bunurile proprietate publică, precum și o serie de obligații.

Recunoașterea utilității publice a AICPS generează pârghiile necesare pentru consolidarea rolului inginerilor proiectanți de structuri și implicit bunăstarea socială, într-un domeniu cu efecte directe asupra siguranței construcțiilor.

Asociația oferă consultanță tuturor specialiștilor, ține mese rotunde pentru toți membrii săi în scopul asigurării unității inginerilor, stabilește valorile onorariilor pentru investițiile efectuate de beneficiarii serviciilor prestate, pregătește și transmite subiectele necesare examenului organizat la nivelul MDLPA în cadrul profesiei de inginer, acordă premii de recunoaștere a meritelor unor ingineri cu rezultate profesionale deosebite.

Totodată, AICPS asigură în mod continuu o certificare voluntară a inginerilor constructori proiectanți de structuri care se realizează prin intermediul regulamentului propriu, pe trepte de competență profesională, pentru toți membrii care aderă la asociație, după cum urmează:

– construcții cu structura de beton armat, zidărie, lemn inclusiv fundațiile aferente,

– construcții cu structura de metal, compozite, lemn inclusiv fundațiile aferente,

– construcții rutiere, poduri, tunele,

– construcții hidrotehnice,

– construcții geotehnice.

Principalul scop al acestei asociații este de a urmări consolidarea rolului inginerilor, pentru asigurarea bunăstării societății civile. Proiectarea structurilor pentru construcții este un domeniu de o importanță deosebită și de mare responsabilitate, cu efecte directe asupra siguranței construcțiilor.

Sursele de finanțare ale asociației sunt asigurate de membrii acesteia prin cotizațiile percepute și din sponsorizări de la persoane juridice, în condițiile legii.

În conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, o asociaţie poate fi recunoscută de către Guvernul României ca fiind de utilitate publică dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

– activitatea acesteia se desfășoară în interes general sau al unor colectivități, după caz;

– funcționează de cel puțin 3 ani și a realizat o parte din obiectivele stabilite, făcând dovada unei activități neîntrerupte prin acțiuni semnificative;

– prezintă un raport de activitate din care să rezulte desfășurarea unei activități anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului său, însoțit de situațiile financiare anuale și de bugetele de venituri și cheltuieli pe ultimii 3 ani anteriori datei depunerii cererii privind recunoașterea statutului de utilitate publică;

– deține un patrimoniu, logistică, membri și personal angajat, corespunzător îndeplinirii scopului propus;

– valoarea activului patrimonial pe fiecare dintre cei 3 ani anteriori în parte este cel puțin egală cu valoarea patrimoniului inițial/de 3 ori valoarea salariului brut pe țară garantat în plată;

– face dovada existenței unor contracte de colaborare și parteneriate cu instituții publice sau asociații ori fundații din țară și din străinătate;

– face dovada obținerii unor rezultate semnificative în ceea ce privește scopul propus sau prezintă scrisori de recomandare din partea unor autorități competente din țară sau din străinătate, care recomandă continuarea activității.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus