Oferte locuri de munca top

ASB: PUZ-urile derogatoare nu ar trebui să existe

GUP_Skopje_2002_malEliminarea PUZ-ului derogator sau a celui iniţiat de privaţi sunt doar două dintre soluţiile expuse de ONG-uri pentru combaterea nelegalităţilor ce se petrec atunci când se autorizează proiecte de investiţii.

Dintre soluţiile identificate, cele mai multe măsuri sunt de tipul clarificării unor legislaţii sub aspectul cui aplică sancţiunile, infiinţării unor instituţii precum inspectorul de serviciu al ISC sau mediatorul în urbanism. Acestea au fost cuprinse într-un Raport făcut public de Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul” în data 10 februarie.

Cea mai mare parte a sesizărilor transmise de cetăţeni, prin intermediul Jurist Urban/www.juristurban.ro, au vizat probleme de nelegalitate la construcţii deja în curs de realizare. Reiese că lipsa de transparenţă şi informare a publicului în faza de proiect a unei construcţii este o realitate predominantă.

Cu ajutorul site-ului Jurist Urban/www.juristurban.ro, Asociaţia “Salvaţi Bucureştiul” a desfăşurat o activitate de call center ce a avut, pe lângă rolul de resursă juridică pentru cetăţenii cu probleme de urbanism şi o funcţie de diagnoză a celor mai frecvente nelegalităţi.

Cel mai prolific în materie de sesizări de încălcări a fost Sectorul 1.

În primele sapte luni de funcţionare, call center-ul Jurist Urban a primit un număr de aproximativ 100 de sesizări din oraşe precum Iaşi, Cluj-Napoca, Tîrgovişte, Argeş, Zalău, Constanţa.

La categoria nelegalităţi întâlnite, locurile de top sunt ocupate de:

  • nerespectarea distanţei de amplasare a unei noi construcţii faţă de construcţiile existente, ceea ce duce la probleme de însorire pentru clădirea preexistentă şi la scăderea valorii de piaţă a acesteia;
  • realizarea unor construcţii care depăşesc ceea ce este permis de autorizaţia de construire;
  • emiterea de autorizaţii de construire care derogă de la documentaţiile de urbanism în vigoare în zonele respective;
  • permiterea de construcţii în zonele care au funcţiune de spaţii verzi;
  • începerea şi continuarea construcţiilor fără ca panoul de realizare a investiţiei să fie afişat;
  • realizarea de demolări la cladiri care au primit doar autorizaţii pentru consolidare, remodelare, extindere, supraetajare.

Săptămâna aceasta a fost lansată Coaliţia de Urbanism, reţea de organizaţii şi grupuri civice din România active în combaterea abuzurilor şi nelegalităţilor făcute de autorităţi în activitatea de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului.

Coaliţia de Urbanism este deschisă atât grupurilor de iniţiativă civică, cât și organizațiilor neguvernamentale. Membrii fondatori ai rețelei sunt organizații care au iniţiat litigii sau altfel de interacţiuni cu autorităţile pe teme de încălcare a normelor de urbanism, construcţii, protecţia patrimoniului, respectiv protecţia mediului. Secretariatul rețelei este ţinut de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Sus