Oferte locuri de munca top

Arhitectură versatilă: Spații colorate din beton

Betonul colorat joacă un rol cu adevărat important, atât în clădirile istorice și contemporane cât și în proiectele actuale de construcții. Cu toate acestea, arhitectura modernă a betonului nu mai are nimic în comun cu aspectul trist (și gri) de odinioară. Din punct de vedere vizual, prin folosirea noilor betoane foarte performante, se pot obține schimbări majore de design. Prin adaosul de pigmenți anorganici de înaltă calitate, este posibilă obținerea unor scheme individuale de culori, perfect potrivite proiectului de construcție – printr-o singură etapă de lucru și fără efort suplimentar sub formă de zugrăveli sau tencuieli.

Betonul este liderul incontestabil la nivel mondial, printre materialele de construcție. Poziția de top este una întemeiată: materialul este portant, rezistent la presiune și timp, flexibil la prelucrare, disponibil în diferite modele pentru cele mai variate aplicații. Betonul este relativ rezonabil ca preț. În plus, prin modificarea rețetei, acesta poate fi adaptat la o gamă largă de proiecte, de la lucrări subterane, supraterane și de drumuri.

Beton aparent – limba modernă a arhitecturii

Betonul aparent asigură numeroase posibilități în arhitectura modernă: acestea constă în special din elemente de beton, al căror aspect constituie o parte din designul arhitectonic și de amenajare interioară. Betonul aparent permite realizarea de suprafețe structurate finisate fin care nu necesită prelucrare ulterioară. Prin utilizarea de forme și matriţe elastice, este posibilă realizarea de structuri complexe. Avantajele suplimentare în designul arhitectonic sunt asigurate de noile sortimente de beton, cum ar fi cele ultra-rezistente care sunt caracterizate de o rezistență extremă.

Indiferent că este vorba de proiecte de construcții impozante sau filigrane, betonul asigură arhitecților o gamă largă de opțiuni de proiectare. Betonul joacă un rol important în arhitectură, și devine atrăgător, în special în combinație cu culoarea. Colorarea betonului prin adaosul de pigmenți anorganici, oferă o gamă aproape infinită de posibilități.

Culoare în locul aspectului gri și trist

Accentele colorate pot fi realizate prin diferite modalități în arhitectura betonului, fără să presupună o scădere în performanță sau etape de lucru costisitoare cum ar fi zugrăvirea, vopsirea sau tapetarea. Soluția constă în folosirea de pigmenți de oxizi de metal, cum ar fi pigmenți de oxizi de fier sau de oxid de crom. Acestea sunt produse existente de multe decenii in portofoliul LANXESS sub marca Bayferrox® și Colortherm, fiind folosite în numeroase domenii industriale.

Pigmenții din oxid de fier și oxid de crom de înaltă calitate sunt utilizați pentru colorarea permanentă a betonului arhitectural.

Paleta de produse cuprinde un spectru cromatic foarte larg, și vine în întâmpinarea iubitorilor de culori bogate, naturale, dar și a celor care apreciază arhitectura dominată de negru. Fie că vorbim de galben, roșu și negru sau de una din cele peste 100 de nuanțe disponibile – argumentele pentru folosirea betonului colorat sunt numeroase, și nu doar pentru punerea în aplicare a propriilor viziuni estetice. Printr-o adaptare cromatică potrivită, construcțiile noi pot fi înglobate mai armonios în peisajul existent și în spațiul urban.

Un exemplu de succes este clădirea rezidențială „the Alp“, realizată de arhitectul japonez Akihisa Hirata. Blocul de trei etaje realizat din beton aparent abstractizează, pe de-o parte, topografia înconjurată de dealuri, folosind forme clare. Pe de altă parte, după modelul substratului natural, a fost aleasă o nuanță apropiată cărbunelui, realizând astfel o legătură cu peisajul originar.

„The Alp“ în Tokyo, Japonia. Arhitect: Akihisa Hirata

Proiectele de infrastructură care trebuie să îndeplinească atât cerințe funcționale, cât și creative, au doar de câștigat de pe urma betonului colorat. Betonul pigmentat se pretează implementării arhitecturale a conținutului și valorilor culturale și sociale, care sunt asociate cu o anumită culoare. Această idee a fost aplicată cu succes impresionant în cazul podului suedez Årsta, după un proiect al lui Sir Norman Foster. Prin designul modern și nuanța tradițională de roșu de Falun, podul marchează legătura dintre bucurie și viitorul Suediei.

Podul Årsta în Stockholm, Suedia. Arhitect Sir Norman Foster

Experții în pigmentare oferă consultanță arhitecților

Folosirea pigmenților de oxid de fier și de oxid de crom, respectiv implementarea propriilor viziuni cromatice, necesită un know-how tehnic și aplicativ pe măsură. Astfel, alegerea cimentului potrivit este foarte importantă. În funcție de nuanța dorită, poate fi folosit un ciment gri pentru diferite nuanțe de ocru închis, pământiu, maro sau roșu închis. Culorile deschise, vii, necesită folosirea cimentului alb.

Obținerea nuanței dorite în betonul uscat, depinde nu doar de calitatea și amestecul pigmenților de culoare, ci și de folosirea propriu –zisă. Tipul de ciment folosit influențează nuanța de culoare, dar în același timp este necesară și verificarea reacțiilor pigmenților asupra adaosurilor din beton. Acest proces necesită expertiză combinată cu tehnologie de beton și cu pigmentul folosit.

Societatea LANXESS oferă asistență concretă arhitecților, la nivel global, pentru realizarea de proiecte în întreaga lume. Experții tehnici interni dețin expertiza necesară și echipamentul tehnic pentru sprijinirea de la bun început a arhitecților și utilizatorilor în toate etapele care presupun folosirea de pigmenți colorați în beton. Prin aplicarea standardelor internaționale de culoare, cum ar fi RAL, NCS sau FCS, cât și a sugestiilor concepționale și a ideilor arhitecților, experții LANXESS realizează eșantioane de beton colorat, cu care pot fi obținute rezultatele dorite pe șantier.

Pe baza probelor standard de culoare, acceptate la nivel internațional, precum și a sugestiilor și ideilor conceptuale ale arhitecților, experții LANXESS realizează mostre de culoare din beton.

Dacă este necesar, așa-numitul departament „Competence Center Construction” se poate prezenta la furnizorii de materii prime, la producătorii de aditivi de construcție, la arhitecți și chiar pe șantier, pentru implementarea proiectului de construcție.

Proiecte de construcții impozante care au avut un rezultat deosebit prin folosirea betoanelor colorate, se regăsesc în întreaga lume. Unul din cele mai cunoscute exemple este cu siguranță Ciutat de la Justícia din Barcelona, proiectat și realizat de David Chipperfield Architects în colaborare cu b720 Arquitectos.

Ciutat de la Justícia în Barcelona, Spania. Arhitecți: David Chipperfield Architects în colaborare cu b720 Arquitectos

În Marsilia, arhitectul francez Rudy Ricciotti a realizat un stil arhitectonic unic prin clădirea spectaculoasă a muzeului MuCEM.

 

 

Muzeul Civilizațiilor europene mediteraneene (Mucem) în Marsilia, Franța. Arhitect: Rudy Ricciotti

Colored Concrete Works – o inițiativă pentru arhitecți

Referitor la betonul colorat: de mai mulți ani, inițiativa „Colored Concrete Works“ din cadrul LANXESS inspiră arhitecți și societăți de construcții, în demersurile spre o arhitectură modernă cu ajutorul betonului colorat. Obiectele de referință documentează în mod exemplificator folosirea cu succes a betonului colorat cu ajutorul pigmenților, în rândul proiectelor internaționale de construcții. Inițiativa este însoțită de forumuri și simpozioane care oferă arhitecților, diriginților de șantiere și companiilor de execuție o platformă de discuții și de schimb de idei privind posibilitatea de colorare a betonului cu pigmenți. Informații suplimentare: www.colored-concrete-works.de

Contact:

LANXESS Deutschland GmbH

Oliver Fleschentraeger, Manager global al Competence Center Construction Domeniu: pigmenți anorganici

www.colored-concrete-works.com

 Proiecte de construcții cu beton colorat – Exemple din practică

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cămin pentru bătrâni în Huningue, Franța. Arhitect Dominique Coulon & associés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Centru judiciar în Bochum, Germania, Hascher Jehle Architektur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clădirea de birouri a firmei B.T. innovation GmbH în Magdeburg, Germania. Arhitecți: profesor Ralf Niebergall și Fabian Schulz

 

Sus