Filiala Teritorială Brașov – Covasna – Harghita a Ordinului Arhitecților din România subliniază importanța respectării legislației în ceea ce privește organizarea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Brașov.
În ședința Consiliului Local al municipiului Brașov din 28 noiembrie a fost aprobat proiectul de hotărâre cu privire la constituirea comisiei.
Legat de această hotărâre, arhitecții doresc să atragă atenția asupra mai multor aspecte.
CTATU trebuie să fie formată din specialiști
Ordinul Arhitecților susține că o comisie de urbanism trebuie să fie formată din specialiști relevanți pentru domeniul urbanismului și amenajării teritoriului.
„Este esențial ca toți membrii comisiei să fie specialiști atestați și cu experiență în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și arhitecturii și domenii conexe. Deciziile comisiei au un impact major asupra dezvoltării durabile a teritoriului și localităților, motiv pentru care acestea trebuie luate pe baza unor evaluări obiective și bine fundamentate”, afirmă arh. Răzvan Dracea, președinte Filiala Teritorială Brașov-Covasna-Harghita a Ordinului Arhitecților din România.
Membrii CTATU trebuie să nu fie angajați în relații instituționale cu structura administrativă pe care o consiliază
Pentru ca această comisie să își poată îndeplini în mod real rolul consultativ, arhitecții sunt de părere că este esențială asigurarea independenței de decizie.
Ca atare, este necesar ca membrii acesteia să nu fie angajați în relații instituționale cu structura administrativă pe care o consiliază.
Filiala Teritorială BV – CV – HG, în calitate de organizație profesională cu relevanță în domeniu, a fost solicitată în ultimele două mandate ale comisiei să recomande specialiști care să facă parte din aceasta.
„Nominalizările din partea OAR au fost făcute în urma unei proceduri interne, transparente și democratice. Posibilitatea de a-și depune candidatura a fost deschisă oricărui membru care îndeplinește criteriile din solicitarea făcută de către administrația publică locală, iar desemnarea celor nominalizați s-a făcut în urma unui vot secret în cadrul Consiliului Teritorial al Filialei. Aceștia isi desfășoară activitatea independent și conștienți de misiunea publică pe care o au față de societate, de menținere a echilibrului între interesul public și cel privat in ceea ce privește intervenția asupra mediului construit și a celui natural”, susțin cei de la OAR.
Comisia are rol consultativ în ceea ce priveşte avizarea documentaţiilor urbanistice şi de construcţie la nivelul municipiului Braşov.
Noua Comisie Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Municipiului Brașov
Are 21 de membri:
– Primarul Municipiului Braşov (George Scripcaru)
– Secretarul General al Municipiului Brasov
– Preşedintele Registrului Urbaniştilor din România
– Arhitectul şef al Municipiului Braşov
– Administratorul public al Municipiului Braşov
– Arhitectul şef al Judeţului Braşov
– trei membri ai Ordinului Arhitecţilor din România şi/sau ai Registrului Urbaniştilor din România, desemnaţi de către organismele zonale
– Şeful Serviciului Autorizări în Construcţi;
– Şeful Serviciului Amenajarea Teritoriului şi Gestiune Date Urbane
– Directorul executiv al Direcţiei Tehnice
– Şeful Serviciului Cadastru, Valorificare, Registru Agricol şi Fond Funciar
– doi reprezentanţi desemnaţi de către Universitatea Transilvania
– Şeful Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii Urgenţă „Ţara Bârsei” Braşo;
– Directorul general al Companiei Apa Braşov
– Directorul general al DEER – Sucursala Braşov
– Directorul general al Regionale de Căi Ferate Braşov
– Directorul general al Engie Romania – sucursala Braşov
– Preşedintele Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Local.
În mandatul fostului primar Allen Coliban, CTATU avea 13 membri.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024