Oferte locuri de munca top

Arhitectii au un nou cod deontologic

Au intrat în vigoare Codul deontologic al profesiei de arhitect, precum și Regulamentul de organizare și funcționare a Ordinului Arhitecților din România, prin publicarea în Monitorul Oficial. (fișier atașat la finalul știrii)

Totodată, a fost aprobat și Regulamentul-cadru privind înființarea, organizarea și funcționarea filialelor teritoriale ale Ordinului Arhitecților din România.

Noul cod deontologic se aplică tuturor categoriilor de membri ai Ordinului: arhitecților, arhitecților stagiari, arhitecților de interior, conductorilor arhitecți, urbaniștilor diplomați și oricărui deținător al titlului de arhitect. Toți membrii au obligația de a respecta principiile, obligațiile și normele profesionale și etice stipulate în acest cod.

În ceea ce privește ”onorariul corect”,  Codul deontologic prevede că ”arhitectul propune și negociază onorariul pentru serviciile sale în mod transparent, echitabil și justificat, în raport cu valoarea, complexitatea și responsabilitatea activităților prestate”.

Înainte de a angaja o lucrare, arhitectul are obligația de a informa clientul în mod clar și transparent asupra competențelor de proiectare pe care le deține în domeniu, asupra formei în care își exercită dreptul de semnătură, precum și asupra competențelor angajaților și colaboratorilor săi.

Arhitectul trebuie să prezinte o estimare detaliată a costurilor privind activitatea de proiectare implicată de lucrarea comandată, evitând orice formă de ambiguitate care ar putea induce în eroare clientul. Totodată, arhitectul informează clientul despre limitele legale în care se poate efectua proiectul solicitat.

Arhitectul va propune un onorariu ferm numai în cazul în care dispune de informațiile necesare privind natura proiectului, încadrarea urbanistică și nivelul de detaliere solicitat. În lipsa acestora, contractul va include clauze care permit ajustarea onorariului prin acte adiționale, în funcție de datele ulterioare.

Referitor la respectarea drepturilor de autor și proprietatea intelectuală, arhitectul este responsabil pentru asigurarea respectării drepturilor de autor în cadrul proiectelor coordonate de el. Acesta trebuie să menționeze explicit titlul, numele și contribuția autorului sau coautorilor documentelor sau ai proiectului.

Arhitectul salariat are obligația de a se asigura că în contractul său de muncă încheiat cu angajatorul sunt prevăzute clauze specifice privind drepturile sale de autor, morale și patrimoniale.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus