Urare Craciun 2024

Arhitecti sefi pot fi si absolventii de inginerie economica in constructii

Problema lipsei de arhitecți șefi a fost rezolvată de Ministerul Dezvoltării prin reglementări care să permită accesul la aceste funcții și al celor care nu au studiile impuse de lege.

În plus, noile prevederi elimină necesitatea atestării arhitecților șefi de către Registrul Urbaniştilor din România.

Noile reglementări adoptate astăzi de Guvern prevăd extinderea categoriei de studii și către alte domenii de specializare conexe arhitecturii și urbanismului.

De exemplu, vor putea ocupa posturi de arhitect șef și absolvenții de ingineria economică în construcții, în cazul municipiilor (altele decât cele reședință de județ), oraşelor şi comunelor.

Aceasta, cu condiția ca, în primul an de la numirea în funcția de arhitect șef, aceste persoane să absolve cursuri de formare profesională continuă de specialitate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi autorizării construcţiilor.

Totodată, în cazul în care, la concursul pentru ocuparea funcției de arhitect-șef la nivelul altor municipii decât reședințele de județ, orașe și comune, nu se prezintă persoane cu 7 ani de experiență în domeniu, necesare conform reglementărilor în vigoare, la a doua procedură de concurs se acceptă și candidați cu o vechime diminuată cu 2 sau 4 ani.

Noile reglementări oferă posibilitatea comunelor și orașelor de a avea arhitect șef prin asociații de dezvoltare intercomunitară pentru mai multe unități administrativ-teritoriale.

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, 94% dintre unitățile administrativ-teritoriale nu au un arhitect șef.
Dintre cele 3.228 de unități administrativ-teritoriale din România, doar 185 au un arhitect șef.
Motivul este reglementarea strictă privind accesul în funcție al acestora, spune ministrul de resort. Statisticile arată că, în ultimii 16 ani, au primit drept de semnătură pentru elaborarea documentațiilor de amenajarea teritoriului sau de urbanism 1.617 arhitecți, 322 de urbaniști și 78 de conductori arhitecți, dintre aceștia doar 185 lucrează în sistemul administrației publice locale.

Sus