Oferte locuri de munca top

Aproape toti romanii cred ca traiesc intr-o tara corupta

93% dintre romani considera ca in tara lor coruptia este o problema larg raspandita, comparativ cu o medie la nivelul Uniunii Europene de 76%. In acelasi timp, doar 27% dintre romani sunt de parere ca eforturile guvernului de a o combate sunt eficace si numai 34% dintre ei apreciaza ca sunt suficiente condamnari ale faptelor de coruptie pentru descurajarea fenomenelor, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeana in anul 2013.
Mai mult decat atat, 42% dintre romani afirma ca au fost afectati personal de coruptie in viata de zi cu zi (media UE fiind de 26%), iar 25% au recunoscut ca in ultimele 12 luni li s-a solicitat sau li s-a sugerat sa ofere mita pentru servicii. Acest procent ocupa a doua pozitie printre cele mai mari din UE, in comparatie cu o medie de 4%.
Situatia nu pare sa fie cu mult mai buna in randul intreprinderilor. Astfel, 81 % dintre reprezentantii mediului de afaceri din Romania au afirmat ca favoritismul si coruptia reprezinta un obstacol in calea concurentei (media UE: 73%). De asemenea, 65 % dintre respondenti considera ca, pentru intreprinderea lor, coruptia reprezinta o problema (media UE: 43%), in timp ce 64% cred ca nepotismul si clientelismul ridica probleme similare (media UE: 41%).
Reprezentantii Comisiei Europene remarca unele progrese facute de Romania in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt. In schimb, considera ca inca nu s-au obtinut suficiente rezultate in lupta impotriva micii coruptii, in timp ce partea de prevenire ramane „mai degraba slaba”, atat la nivel central, cat si la nivel local. Cadrul juridic a fost in mare masura instituit, inclusiv prin masurile recent adoptate in vederea unei reforme a Codului penal si a Codului de procedura penala. Cu toate acestea, initiativele legislative ale Parlamentului din decembrie 2013 (respinse de Curtea Constitutionala) care, printre altele, ar fi limitat domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie si al dispozitiilor din dreptul penal referitoare la conflictele de interese, „au pus serios la indoiala stabilitatea legislatiei actuale si angajamentul politic de a concretiza reformele anticoruptie”, au mai precizat reprezentantii Comisiei Europene in cadrul Raportului UE privind combaterea coruptiei.
Coruptia este un fenomen care afecteaza toate statele membre ale Uniunii Europene si costa economia europeana aproximativ 120 de miliarde de euro pe an, se mai arata in raport.

Sus