Urare An Nou 2024

Apartamentele vechi: de ce aspecte trebuie să ţii cont atunci când renovezi

Apartamentele vechi au farmecul lor şi îţi pot oferi tot confortul de care ai nevoie, dacă le amenajezi corespunzător. În cazul constructilor vechi, va trebui să acorzi atenţie mai multor aspecte atunci când renovezi, lucru ce nu este valabil în cazul apartamentelor noi.

Un apartament trebuie să fie nu doar plăcut din punct de vedere estetic, ci şi 100% funcţional. De aceea, este o idee bună să porneşti renovarea de la instalaţii. Cu ajutorul unor specialişti va trebui să verifici şi să refaci acolo unde este cazul instalaţia electrică. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul instalaţiei sanitare. Mai apoi, va trebui să te ocupi de finisaje şi mobilier.

Iată de ce aspecte trebuie să ţii cont când renovezi un apartament vechi:

Reţeaua de apă caldă şi încălzirea

Foarte multe dintre blocurile vechi sunt racordate la reţeaua primară de termoficare. Din păcate, reţeaua primară de termoficare este destul de învechită, astfel încât riscul de avarii creşte din ce în ce mai mult. Asta înseamnă că te poţi trezi fără apă caldă sau fără căldură când îţi este lumea mai dragă.

Din fericire, există soluţii şi nu toate implica montarea unei centrale. În prezent, să montezi o centrală într-un apartament vechi înseamnă destul de multe bătăi de cap, de la obţinerea de aprobări şi până la crearea unui nou circuit de ţevi.

Dacă vrei să rezolvi problema încălzirii apei, fără să depinzi de reţeaua principală, cea mai simplă soluţie este să montezi un boiler electric. Acesta are o mulţime de avantaje. Nu este deloc costisitor, se instalează în câteva ore şi îţi încălzeşte apa rapid.

În cazul în care eşti în căutarea unei soluţii pentru apă caldă şi încălzire, atunci poţi lua în considerare instalarea unei pompe de căldură aer-apa. O pompa de caldura aer-apa are un mecanism simplu de funcţionare: aceasta colectează aerul şi îl transfera către surse de încălzire precum boilerul, caloriferul sau încălzirea în pardoseală.

Poţi opta pentru o pompă de căldură aer-apa în apartament, însă vei avea nevoie de o echipă de specialişti pentru instalare. Pe termen lung, pompa de căldură aer-apa te va ajuta să ai facturi mai mici şi să scapi de stresul lipsei apei calde sau căldurii.

Pereţii de rezistenţă

Fiecare apartament are anumiţi pereţi de rezistenţă, care sunt esenţiali în structura blocului. Ce înseamnă asta? Ei bine, respectivii pereţi sunt necesari pentru a susţine clădirea. În cazul unor evenimente precum cutremurele, lipsa pereţilor de rezistenţă sau modificările aduse acestora pot aduce riscuri de daune majore.

Dacă îţi doreşti să spargi anumiţi pereţi, să adaugi ferestre sau arcade, trebuie neapărat să te consulţi cu un inginer specializat în structuri de rezistenţă. Nu este niciodată o idee bună să faci astfel de lucrări pe cont propriu deoarece îi poţi pune în pericol pe ceilalţi locatari ai blocului, dar şi pe tine şi familia ta.

Schimbarea finisajelor vechi

Dacă apartamentul nu a mai fost renovat de mult, este o idee bună să porneşti de la 0. Asta înseamnă să îndepărtezi toate finisajele vechi şi să porneşti o lucrare nouă de la beton. În cazul podelelor, porneşte de la sapă înainte de a aplica o nouă pardoseală. De foarte multe ori, sapa trebuie să fie refăcută pentru o lucrare de calitate. Când vine vorba de pereţi, îndepărtează vopseaua sau tapetul vechi şi apelează la meşteri pricepuţi care să îndrepte pereţii acolo unde este cazul. În acest fel, te vei bucura de o lucrare care va rezista mai bine în timp.

Dimensiunile mobilierului

Apartamentele vechi pot avea diverse dimensiuni şi compartimentări, care rareori se aliniază cu dimensiunile standard ale construcţiilor din prezent. Asta nu este neapărat ceva rău, însă va trebui să alegi mobila cu ceva mai multă atenţie. Acolo unde este cazul, optează pentru mobila pe comandă, ca să obţii un rezultat final cu aspect estetic plăcut şi 100% funcţional.

Foloseşte sfaturile de mai sus pentru a transforma un apartament vechi într-o casă primitoare, sigură şi confortabilă.

 

Sus