Deși poate părea intuitivă, definiția apartamentării este la îndemâna specialiștilor și un constant semn de întrebare în rândul căutărilor online. Din dorința de a explica pe înțelesul tuturor ce presupune aceast proces, se impune mai întâi definirea termenului.
Ce este apartamentarea, ce demersuri tehnice și legale presupune, care sunt pașii de obținere a documentelor și cum vă putem indruma, sunt câteva dintre întrebările la care răspundem în rândurile următoare.
Ce este apartamentarea?
Apartamentarea este o operațiune tehnico-juridică ce presupune dezmembrarea unei construcții de tip condominiu, deja înscrisă în cartea funciară în două sau mai multe unităţi individuale care se înscriu, la rândul lor, în cărţi funciare distincte.
Metoda de dezmembrare a construcției (apartamentare) este astfel folosită pentru a crea noi unități și părți de uz comun aferente acestora. Utilizată cu precădere pentru blocurile de locuințe sau birouri, apartamentarea este o procedură ce poate fi folosită pentru orice tip de construcție și poate fi precedată de operațiunile de subapartamentare sau reapartamentare.
Ce sunt subapartamentarea și reapartamentarea?
Procesul prin care o unitate individuală obținută în urma apartamentării este divizată în două sau mai multe unități noi se numește subapartamentare și este, de asemenea, supusă nevoii nevoii de înscriere în cărți funciare noi.
Reapartamentarea este operaţiunea de desprindere a unei unităţi individuale din părţile comune ale unui condominiu cu stabilirea/restabilirea cotelor din părţile comune, aferente fiecărei unităţi individuale. Decizia se supune acordului tuturor proprietarilor din imobilul respectiv. Se restabilesc cotele individuale din părțile de uz comun, iar unități individuale nou create din părțile comune (de ex. din terasă sau uscător) capătă noi destinații în cadrul imobilului și sunt înscrise în cărți funciare individuale. De aceea, lipsa unanimității acordului poate atrage întreruperea demersurilor în acest sens.
Care sunt actele de care ai nevoie?
În vederea demarării procedurii de apartamentare se alcătuiește o documentație tehnică de către inginerul topograf, în baza măsurătorilor efectuate în teren și a actelor juridice furnizate de către beneficiar. În conformitate cu prevederile legale se alcătuiește un dosar care trebuie să cuprindă următoarele:
- Extrasul de carte funciară (original sau semnat electronic). Documentul se obține de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
- Copii după actele de identitate ale proprietarilor (pentru persoanele fizice).
- Copie după certificatul de înregistrare fiscală (în cazul persoanelor juridice).
- Planurile imobilului. Planurile vizate spre neschimbare, anexa la autorizația de construire .
- Acordul creditorului ipotecar (atunci când imobilul apartamentat are înscrise sarcini în extrasul de carte funciară).
- Copie după ultima documentația cadastrală avizată de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
- Certificatul de atestare a edificării/extinderii construcției. Atunci când terenul este ipotecat, înscrierea noii construcții se face numai cu acordul scris al terței persoane ce dispune de acest drept. Construcţiile nefinalizate, înscrise în cartea funciară, care nu au proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, nu pot fi apartamentate.
Apărute ca o necesitate în dezvoltarea și utilizarea proprietăților imobiliare, apartamentarea, subapartamentarea și reapartamentarea sunt proceduri care se supun legislației și fac obiectul de lucru al unor specialiști dedicați acestor tipuri de lucrări. Vă recomandăm să alegeți întotdeauna opțiunea cea mai potrivită situației dumneavoastră și rezultatului pe care doriți să-l obțineți, fără a pierde din vedere cadrul legal care trebuie respectat la întocmirea documentațiilor.
Cu ajutorul măsurătorilor efectuate în teren se va putea obține documentația necesară înscrierii construcției în evidențele de cadastru și Carte Funciară și documentele aferente acestei etrape: certificatul de atestare a edificării/extinderii construcției, adeverințe pentru număr poștal pentru imobilul în cadrul căruia este edificată construcția.
Pentru a facilita pe cât posibil această etapă premergătoare, poți cere oricând ajutorul inginerilor Xplorate Group, iar ei se vor ocupa de fiecare detaliu, astfel încât să poți începe imediat demersurile propriu-zise.