Oferte locuri de munca top

Anumiti operatori economici vor fi exceptati de la masurile de disciplina economico-financiara

Pentru ca derularea marilor investiții publice să nu fie perturbată de aplicarea restricțiilor impuse prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, Guvernul va aproba astăzi unele modificări legislative.

”Adoptăm azi o ordonanță de urgență prin care venim cu noi soluții pentru finalizarea, în bune condiții, a finanțării unor proiecte susținute din bani europeni”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Oficialii spun că în implementarea proiectelor de investiții, pe lângă contractele de lucrări mai sunt necesare și alte cheltuieli prevăzute în devizul general (contracte de supervizare) care necesită ajustare sau majorare de preț și sunt suportate din finanțare națională.

În plus, mai multe cheltuieli au fost aprobate prin hotărâri ale guvernului de aprobare a indicatorilor tehnico-economici pentru unele categorii de investiții. Aceste cheltuieli nu intră în categoria ajustărilor sau majorărilor de preț, dar sunt absolut necesare pentru finalizarea proiectelor de infrastructură de transport. Însă, nu au fost prevăzute în fondurile PNRR, fiind plătite din finanțare națională.

De asemenea, o mare parte a proiectelor de infrastructură de transport au fost aprobate prin CID încă de la început cu o pondere a finanțării naționale mai mare decât 25% (de exemplu, proiectele de singuranță rutieră 65%).

Până la apariția OUG nr. 73/2024, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a încheiat contracte de finanțare cu încadrare în indicatorii aprobați prin hotărârii ale Guvernului cu beneficiarii PNRR conform costingului aprobat, cu valori ale finanțării naționale ce depășeau cu mult 25%.

Adiționarea acestora cu alte tipuri de cheluieli necesare implementării proiectelor ar încălca actualele prevederi legale privind finanțarea națională pentru proiectele din cadrul PNRR și nu ar duce la finalizarea lor și, implicit, la atingerea jaloanelor asumate prin PNRR, consideră guvernanții.

Ca urmare, un nou proiect de ordonanță prevede la Art. VII unele modificări și completări ale Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a României pe termen lung.

Astfel, „(1^1) În situația afectării negative a activității datorită necorelării prevederilor prezentei legi cu prevederile cuprinse în alte acte normative de forța legii și/sau cu aquisul comunitar, acordurile internaționale sau după caz standardele/cerințele internaționale tehnico-organizatorice, precum și pentru respectarea condițiilor care țin de funcționalitatea proiectelor implementate sau aflate în implementare din fonduri externe nerambursabile, Guvernul României poate aproba prin memorandum inițiat de autoritățile publice tutelare și avizat de Ministerul Finanțelor, ca anumiți operatori economici să fie exceptați de la prevederile Capitolului III – Măsuri de disciplină economico-financiară, secțiunea a 2-a, pe baza analizelor efectuate conform alin. (1).”

De asemenea: ”În cazul regiilor autonome înfiintate de unitățile administrativ- teritoriale și al societăților la care unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau dețin o participație majoritară, după caz, analizele prevăzute la alin. (1) i (1^1) sunt prezentate Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care inițiază memorandumul pe baza propunerilor primite de la autoritățile publice tutelare ale acestora și îl înaintează spre aprobare Guvernului.”

 

 

Descărcați aici

 

OUG 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus