Solplanet x AeroFix

Anul acesta vom avea 650 km de autostrazi in executie

1129.jpg Anul acesta vor fi licitate lucrarile de constructie pentru 375 km de autostrazi, reprezentand toate tronsoanele pentru care au fost intocmite studiile de fezabilitate pana la momentul de fata, a anuntat ministrul transporturilor, Dan Sova in cadrul Infrastructure Business Summit.
Astfel, in 2014 se vor derula procedurile de atribuire pentru urmatoarele tronsoane: Craiova – Pitesti (121 km); Sibiu – Fagaras (72,5 km); Suplacu de Barcau – Bors (64 km); Campia Turzii – Ogra – Targu Mures (53 km); Centura de Sud a Bucurestiului (48 km) si Nadlac – Arad – lotul 2 (16,7 km).
Deja in luna mai urmeaza sa fie anuntat castigatorul licitatiei pentru centura de Sud a Bucurestiului, iar in iulie pentru Craiova – Pitesti. De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti, a dat castig de cauza autoritatii contractante in litigiul cu ofertantii pentru loturile 3 si 4 din tronsonul de autostrada Sebes – Turda.
Cumulat cu lucrarile incepute anul trecut, la sfarsitul lui 2014 vor fi in executie aproximativ 650 km de autostrazi.
Tot in cursul acestui an vor fi realizate studiile de fezabilitate pentru alti aproximativ 1.800 km de autostrazi, aproape toate tronsoanele urmand sa fie finantate din fonduri europene. Astfel, anul viitor se va lucra la finalizarea a 243 km, iar alti 1.186 km, reprezentand proiecte noi, vor intra in executie. Pana in anul 2020 Romania va avea 2.440 km de autostrada finalizati, a afirmat domnul Sova.
Ministerul Transporturilor va dispune de finantare pentru concretizarea acestor proiecte. Anul acesta si in 2015, Romania are de absorbit fonduri europene totalizand 1,28 miliarde de euro pentru constructia de autostrazi, finantare aferenta perioadei de programare 2007-2013. La aceasta suma se adauga alocarea pentru perioada 2014-2020, estimata intre 3,5 si 3-8 miliarde de euro.
O sursa alternativa de finantare este reprezentata de acciza suplimentara la carburanti, introdusa in luna aprilie. Cu acesti bani sunt propuse spre finantare tronsoane de autostrada insumand aproximativ 700 km: Bucuresti – Giurgiu; Alexandria – Craiova – Calafat; Suplacu de Barcau – Gilau; Targu Mures – Pascani – Targu Neamt – Siret.
Doar in acest an, din acciza suplimentara se vor strange in jur de doua miliarde de lei, inar in 2015 este estimata o suma de 2,4 miliarde lei, a precizat ministrul Sova.
Pe 15 aprilie, consultantul AECOM urmeaza sa finalizeze o prima forma a Master Planului General de Transport, care va sta la baza viitorului program operational de infrastructura mare, a mai amintit ministrul transporturilor.

Sus