Evolutia din prima jumatate a anului 2014 demonstreaza o tendinta de stabilizare a preturilor, valoarea locuintelor pozitionandu-se aproape de nivelul minim. Asistam insa in aceasta perioada si la situatii in care pretul locuintelor a inregistrat cresteri.
Conform studiului „Analiza pietei imobiliare” realizat de societatea de consultanta Darian, pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi, la nivel national (luandu-se in calcul toate cele 41 de orase resedinta de judet), a fost de 644 euro/mp, o scadere de doar 1% fata de finalul anului 2013.
Studiul cuprinde toate cele 41 de orase resedinta de judet si analizeaza evolutia pe fiecare sector al pietei imobiliare, luand in considerare preturile de tranzactionare.
Pe primul loc in clasamentul preturilor medii de tranzactionare la apartamentele vechi, se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 956 euro/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 932 euro/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 860 euro/mp.
Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut in Bucuresti cu aproximativ 60%, scaderea moderandu-se in ultimele sase luni, cand preturile au ramas relativ constante.
„Preturile la nivel national au scazut spectaculos de la mijlocul anului 2008 pana azi. Pentru apartamentele vechi s-a inregistrat o scadere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 33%. Micile variatii din ultimele sase luni au fost resimtite pe piata libera mai degraba ca o stagnare a preturilor. Acesta este insa un semnal bun, o nota de optimism pe segmentul rezidential, pe care estimam o crestere moderata pe termen mediu si lung”, a declarat Adrian Crivii, presedintele companiei de consultanta Darian.
In ceea ce priveste apartamentele nou construite, preturile au stagnat in ultimele sase luni, media la nivel national fiind de 757 euro/mp.
Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi. Pretul mediu este de aproximativ 1.137 euro/mp – singurul oras din Romania cu preturi de peste 1.000 euro/mp – in scadere cu aproximativ 45% fata de perioada de inceput a crizei si in stagnare comparativ cu semestrul anterior.
Preturile medii de tranzactionare aferente caselor au cunoscut o usoara scadere, de aproximativ 1% la nivel national.
Dintre toate sectoarele pietei imobiliare, terenurile pentru dezvoltare au inregistrat cea mai dramatica depreciere de la inceputul crizei imobiliare. Scaderea la nivel national este de aproximativ 63%. In decursul primului semestru din 2014, la nivel national, scaderea a fost de doar 1%, iar estimarile pe termen mediu si lung sunt de stabilizare.
*Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au inregistrat o crestere a preturilor de peste 50% de la inceputul anului 2012. Este cea mai spectaculoasa apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare.