Anuala de Arhitectură București 2021, ediția a XIX-a, AAB2021, este concepută ca o serie de evenimente, dezbateri, workshopuri, concursuri, apeluri de idei, podcasturi și ateliere publice având ca temă calitatea în arhitectură, urbanism și construcții.
Tematica Anualei bucureștene are îndreptat reflectorul spre codul CAEN 7111. Arhitect sau non-arhitect, profesionist sau neprofesionist, toți pot avea codul CAEN 7111 pentru propria firmă, cod care este specific activității de arhitectură.
Astfel, este tras un semnal de alarmă asupra condiției de decizie a profesionistului român, condiție ce determină calitatea construcțiilor în mediul autohton.
Sunt repuse în discuție rolul arhitectului, al specialistului în construcții și valoarea unui mediu de calitate.
Prin Anuala de Arhitectură București 2021 sunt chestionate aspecte importante ale domeniului: piața de construcții și proiectare, direcțiile antreprenoriale, inițiativele de stat și particulare pot regla singure calitatea arhitecturii și a construcțiilor sau mai este nevoie de altceva, acel altceva care să ofere o anumită stabilitate și echilibru.
Dacă în unele țări europene, profesia de arhitect este protejată ca profesie liberală, în alte țări, ea pare a fi la îndemână oricui. Cazul României este paradigmatic.
Categoriile Anualei de Arhitectură București 2021
Acestea sunt gândite pentru toate zonele care vizează actul arhitectural.
Astfel, Categoria Arhitectură construită conține proiectele realizate în ultimii patru ani din București și din zonele limitrofe.
Categoria are cinci secțiuni:
* Arhitectura locuinței individuale,
* Arhitectura locuinței colective,
* Arhitectura publică,
* Arhitectură și patrimoniu și
* Peisaj și spațiu public.
Secțiunea Peisaj și spațiu public este o secțiune nouă dedicată artei peisajului și grădinii și gândită să onoreze colaborarea dintre peisagiști și arhitecți.
Sunt invitați să participe peisagiști din toată țară.
La Categoria Arhitectura spațiului interior vor fi prezente cele mai importante proiecte de interioare realizate în ultimii patru ani din București și în zonele limitrofe.
Și la această categorie există cinci secțiuni:
* Amenajări rezidențiale,
* Amenajări Horeca,
* Amenajări corporate și retail,
* Amenajări expoziții, standuri și scenografie și
* Design de obiect.
Secțiunea Design de obiect și platforma de eshop AAB2021 vor promova proiectele participante, iar publicul interesat va putea să contacteze autorul pentru achiziționarea obiectelor.
Pentru Categoria Cercetare prin arhitectură au fost concepute secțiuni de proiecte transdisciplinare, prin care arhitectura devine ingredientul principal de activare culturală, educațională, de experiment și de cercetare.
Secțiunile categoriei sunt:
* Carte de arhitectură,
* Arhitectură și experiment și
* Diplome de arhitectură.
Categoria Arhitectură de portofoliu este gândită pentru a crea oportunitatea promovării arhitecților stagiari și a tinerilor arhitecți prin popularizarea proiectelor realizate în stadiu de concept, proiecte reprezentative pentru demersul lor profesional.
Această categorie are următoarele secțiuni:
* Arhitectură rezidențială,
* Arhitectură Publică și
* Amenajări de interior.
Predarea lucrărilor care vor intra în competiție poate fi făcută până în data 1 noiembrie 2021. Cei care își doresc să participe o pot face exclusiv online, accesând platforma www.anuala.ro unde pot fi încărcate imagini, planuri și texte conform indicațiilor din regulament – https://www.anuala.ro/2021/regulament/
Un aspect foarte important este faptul că pot participa proiecte realizate în ultimii 4 ani, dar care nu au mai fost expuse in cadrul Anualei de Arhitectură București.