Peste 200 de muncitori sunt angrenaţi în refacerea şi reabilitarea celui mai important lăcaş de cult al Moldovei, Ansamblul Mitropolitan din Iaşi.
Un muzeu polivalent combinat cu zone de cult religios urmează să fie amenajat în subteranul Catedralei Mitropolitane. Structura acestuia va cuprinde o zonă de acces principal, muzeul propriu zis şi o cale de acces secundară, aflată în preajma fântânii lui Hodocin, monument istoric ce va fi pus în evidenţă în urma complexelor lucrări de restaurare.
Geanina Postolachi, manager de proiect, a precizat: „Toate cele trei segmente sunt finalizate ca structură. Suntem la faza de tencuieli, zugrăveli, detalii de arhitectură. Elementele de construcţie folosite sunt preponderent piatră naturală şi caramidă.”
La rândul sau, Palatul Mitropolitan este supus lucrărilor de refacere a tencuielii exterioare şi de înlocuire a tâmplăriei. În Cancelaria Mitropolitană şi Biblioteca Mitropolitană „Dumitru Staniloae” se lucrează într-un ritm susţinut.
“În cele două clădiri administrative au fost efectuate lucrări de consolidare. Acum suntem la faza de tencuieli exterioare, zugrăveli interioare, înlocuit uşi. În Căminul monahal Sf. Gheorghe am schimbat tâmplăria, faţadele clădiri fiind zugrăvite în proporţie de 80%, iar de săptămâna trecută au început lucrările de înlocuire a tablei acoperişului”, a declarat Geanina Postolachi.
De asemenea, în urma lucrărilor de reabilitare, biserica Sfântul Gheorghe, fosta Catedrală mitropolitană, are o noua înfăţişare. Lăcaşul de cult a fost consolidat, fiind executate lucrări de reabilitare a catapetesmei şi de zugrăvire a pereţilor exteriori. Stadiul avansat de degradare a împrejmuirii Ansamblului mitropolitan impune restaurarea şi consolidarea acesteia.
Peste 60 de milioane de lei, din care 48 de milioane lei fonduri europene, au fost alocaţi reabilitării Ansamblului mitropolitan Iaşi, proiect major pentru dimensiunea spirituală şi culturală a Iaşului. Scopul proiectului este de a introduce complexul de clădiri cu rang de monument istoric în circuitul turistic cultural-istoric şi de a valorifica potenţialul turistic al municipiului Iaşi.