
Prim-ministrul, Ilie Bolojan, si presedintele PSD, Sorin Grindeanu
Continuarea finanțării din bugetul național a proiectelor derulate de comunitățile locale, prin Programul guvernamental Anghel Saligny, este cerută cu insistență de autoritățile locale.
Dar premierul Ilie Bolojan este de părere că indiferent cine guvernează tot nu are bani pentru finanțarea la nivelul de până acum a programului Anghel Saligny.
În același timp, președintele PSD, Sorin Grindeanu, se declară de acord cu amânarea proiectelor neîncepute – săli de sport, cămine culturale și bazine de înot, dar nu este de acord cu sistarea finanțării pentru infrastructura esențială – drumuri, gaze, apă, canalizare.
Premierul Ilie Bolojan: Bugetul pentru Anghel Saligy ar putea crește, din nou, în anii 2027-2028
Premierul Ilie Bolojan spune că a procedat conform prevederilor legale potrivit cărora, atunci când nu mai ai sursă de finanţare, notifici autorităţile şi constructorii ca să îşi poată pune lucrările în siguranţă, să nu se degradeze ceea ce s-a făcut.
Și, în acelaşi timp, s-a făcut o analiză de capacitate pentru ”a mai găsi totuşi nişte finanţări din interiorul Ministerului Dezvoltării prin care se derulează aceste proiecte, să putem continua proiectele care sunt într-un stadiu avansat de execuţie”.
Premierul a menţionat că, la propunerea Ministerului Dezvoltării, s-a luat decizia să fie continuate proiectele de drumuri realizate într-o proporţie de 80%, ceea ce ar însemna că 35% din proiectele pe ”Anghel Saligny” ar urma să continue.
Indiferent cine este la guvernare, nu mai există posibilitatea să continue aceste proiecte la sumele contractate fără să se gândească nimeni că era nevoie de o eşalonare, subliniază premierul.
În a doua jumătate a anului, Guvernul va prioritiza aceste proiecte. Până la finalul anului vor fi luate câteva decizii şi în coaliţie, care vor stabili criteriile de prioritizare, funcţie de domeniul în care sunt aceste proiecte, de stadiul lucrărilor, de posibilitatea de cofinanţare pe care o pot acorda autoritățile locale sau alte mecanisme financiare, astfel încât să nu afecteze în continuare deficitul bugetului de stat.
Anul viitor vor fi eşalonate proiectele începute, „dar cu siguranţă nu cu o sumă foarte mare”, pentru că este anul în care trebuie închise finanţările cu fonduri europene din PNRR şi o parte din acestea intră tot la deficit.
Dar anii 2027-2028 sunt ani în care se poate creşte din nou bugetul pe proiectele de tip Anghel Saligny, ”pentru că şi eu am fost ales local, ştiu ce înseamnă importanţa proiectelor care ajung în comunităţile noastre, ce înseamnă un drum asfaltat, o reţea de canalizare sau de apă de care beneficiază oamenii”, a adăugat premierul.
Sorin Grindeanu: PSD susține continuarea celor circa 2.700 de proiecte de drumuri, gaze, apă și canalizare oprite în toată țara
Președintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat că ”PSD susține adoptarea rapidă a unui pachet de măsuri cu o destinație clară: tăierea privilegiilor și sinecurilor! Inclusiv prin angajarea răspunderii Guvernului!”. Dar, ”PSD nu girează obtuzități contabile care pun lacăt pe dezvoltarea comunităților locale! Nicio țară nu s-a dezvoltat lovind în proprii cetățeni”.
În prezent, sunt aproximativ 2700 de proiecte de drumuri, gaze, apă și canalizare care au fost oprite în toată țara. Închiderea lor ”înseamnă dispreț față de nevoile reale ale românilor! Înseamnă risipă de bani și nu economie, pierderea lucrărilor deja făcute și a unor locuri de muncă!”.
Sorin Grindeanu spune că stoparea unui proiect aflat la 60% cu o valoare de 50 de milioane de lei și pentru care s-au cheltuit deja 30 de milioane, nu egalează automat cu o economie de 20 de milioane! Ci cu pierderea totală a investiției! Pentru că va costa mai mult să fie conservat acel proiect, decât să fie finalizat.
Totodată, președintele PSD spune că a solicitat o analiză riguroasă de oportunitate și utilitate pe fiecare proiect în parte. Acolo unde nu s-au început lucrările ar putea fi amânate. ”Putem să ne lipsim un an de săli de sport, cămine culturale și bazine de înot. Dar NU ne putem lipsi de infrastructura esențială”, subliniază Sorin Grindeanu.
El a spus foarte clar că PSD nu iese de la guvernare! Consideră că această formulă de guvernare este singura șansă pentru ca România să își păstreze direcția de dezvoltare, dar deciziile trebuie luate împreună de toate partidele.
Anghel Saligny: Numai proiectele avansate vor fi finantate in lunile urmatoare
Corneliu Stefan, președintele CJ Dâmbovița
”Decizia de suspendare a plăților din cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny are consecințe directe și grave: lucrările aflate în derulare vor fi sistate, șantierele se vor închide, iar comunitățile locale vor fi lăsate fără sprijinul de care au nevoie pentru a se dezvolta.
În județul Dâmbovița, prin acest program esențial au fost aprobate 165 de proiecte în valoare totală de 1,5 miliarde de lei, dintre care:
- 40 de proiecte pentru apă și canalizare, cu o valoare de peste 610 milioane lei;
- 97 de proiecte pentru drumuri și poduri, în valoare de peste 776 milioane lei;
- 28 de proiecte pentru rețele de gaze, cu o valoare de peste 249 milioane lei.
Suspendarea acestui program înseamnă, practic, să punem STOP tuturor acestor investiții, STOP dezvoltării comunităților dâmbovițene. Este doar prima, dar nu singura consecință a acestei măsuri. Urmează, inevitabil, un lanț de efecte negative: oprirea altor programe complementare, pierderea locurilor de muncă în domeniul construcțiilor, abandonarea șantierelor și apariția unor costuri suplimentare pentru conservarea lucrărilor începute.
Guvernarea ar trebui să aibă ca prioritate dezvoltarea echilibrată a fiecărei comunități din România. Oamenii trebuie să simtă că administrația lucrează în interesul lor – prin proiecte, investiții, infrastructură.”
Adrian Gâdea, președintele CJ Teleorman
”Doresc să atrag atenția asupra deciziei premierului Ilie Bolojan de a opri finanțarea pentru mii de proiecte din cadrul Programului de Investiții Anghel Saligny. Este o măsură care lovește direct în administrațiile locale și, mai grav, în cetățenii care așteaptă de ani de zile investiții în condiții decente de trai.
Închiderea șantierelor înseamnă și pierderea de locuri de muncă, blocarea antreprenorilor locali, care pot să intre în faliment și descurajarea oricărei inițiative economice în zonele afectate.
Decizia de a continua lucrările doar pentru proiectele aflate într-un stadiu avansat de realizare este nu doar lipsită de viziune, ci și profund dăunătoare pentru comunitățile locale, în special cele din mediul rural, care altfel nu au nicio șansă reală la dezvoltarea infrastructurii esențiale: apă, canalizare, drumuri și gaze.
Să nu uităm că Anghel Saligny nu este un moft politic, ci un program de necesitate pentru zeci de mii de români, iar sistarea acestor finanțări afectează nu doar calitatea vieții oamenilor, ci și dezvoltarea economică a țării.
PSD a pus întotdeauna dezvoltarea țării pe primul loc. De aceea, nu putem accepta tăierea investițiilor vitale în numele austerității.”
Buzău: Primari din PSD si PNL cer continuarea finanțării investițiilor demarate din Anghel Saligny
Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, președintele interimar al Consiliului Județean Buzău, Adrian Robert Petre, primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan, deputatul PSD Buzău Romeo Daniel Lungu, precum și primari și reprezentanți ai administrației locale din județul Buzău, au transmis o scrisoare deschisă către prim-ministrul României Ilie Bolojan, prin care își exprimă îngrijorarea față de decizia Guvernului de a bloca finanțările pentru proiectele aflate în derulare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Scrisoarea este semnată de primari din partidele politice PSD și PNL, ”uniți de un singur scop: apărarea intereselor comunităților locale, indiferent de culoarea politică”.
În multe localități din județul Buzău, lucrările sunt deja începute. Blocarea finanțării duce la degradare, pierderi, firme afectate și riscuri sociale, se arată în scrisoarea transmisă premierului.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025