Oferte locuri de munca top

Anghel Saligny: Cererile de plata sunt mai putine pentru ca multe investitii sunt in proiectare

Argeș

Proiecte în faza de elaborare PT, urmează licitațiile

CJ Argeș nu a depus anul acesta cereri de plată pentru proiectele finanțate prin programele naționale Anghel Saligny și PNDL. Cele prin PNDL au fost finalizate iar pentru cele prin Anghel Saligny majoritatea contractelor de finanțare au fost semnate la finalul anului trecut sau la începutul acestui an. Acum proiectele sunt în faza de elaborare a documentațiilor tehnice (PT-uri) și vor urma procedurile de licitație, ne-a spus Alin Mihail Stoicea, directorul Direcției Tehnice din CJ Argeș.

 

 

 

Singura excepție este o proiectare pentru o stație de epurare finanțată prin Anghel Saligny.

”Nu am depus cerere de plată decât pentru un singur obiectiv. Dar în toamnă vor începe și solicitările de plată pentru obiectivele care au proiectele executate sau unde începe execuția lucrărilor. Foarte multe dintre obiectivele pe care le avem sunt în proceduri de licitație sau în parte de proiectare”, ne-a precizat domnul Stoicea.

El subliniază că procesul de avizare și contestațiile pot întârzia semnificativ începerea lucrărilor: „De multe ori durează mai mult până obții toate avizele, decât execuția efectivă a unui drum”.

 

Bistrița-Năsăud

Ritm bun al execuției, fără blocaje din cauza plăților

Ciprian Ceclan, directorul executiv al CJ Bistrița-Năsăud, spune că județul are o situație relativ stabilă. Consiliul Județean a depus cereri de plată în valoare de aproximativ 8,6 milioane lei doar pe programul Anghel Saligny.

Chiar dacă platforma de raportare a fost temporar nefuncțională, constructorii nu au întâmpinat probleme majore de finanțare, iar lucrările nu au fost întrerupte, susține domnul Ceclan.

Pe proiectele de drumuri, cu excepția unui caz aflat în contestații, sunt în execuție toate celelalte lucrări atât prin PNDL, cât și prin Anghel Saligny. Mai mult, sunt mari șanse ca acestea să fie finalizate cu câteva luni înainte de termenul contractual, estimat pentru februarie-martie 2026.

În ceea ce privește PNRR, Ciprian Ceclan admite existența unor întârzieri la plată, însă fără impact semnificativ asupra proiectelor. Dificultăți mai mari au apărut în legătură cu ajustările de preț ale contractelor mai vechi. În schimb, la capitolul cofinanțări și cheltuieli neeligibile, instituția s-a pregătit din timp și nu s-au înregistrat probleme majore.

 

Maramureș

Șantierele de drumuri nedemarate ar putea fi suspendate

CJ Maramureș derulează în prezent 38 de contracte de finanțare. Pe programul Anghel Saligny nu au mai fost făcute solicitări de plată deoarece proiectele se află în etapa de elaborare a documentației tehnice, ne-a spus Claudia Breban, director executiv.

În schimb, pe PNRR componenta spitale, cererile depuse în august 2024 au fost procesate abia recent, iar constructorii au fost nevoiți să continue lucrările din surse proprii. Ritmul lucrărilor a fost încetinit în mai multe cazuri, afectând proiecte cu valori între 3 și 5 milioane de lei.

Totodată, sunt proiecte de drumuri în stadii incipiente ale lucrărilor. Acestea, probabil, că vor fi suspendate sau împărțite în loturi mai mici, în funcție de capacitatea de plată.

Din cauza nivelului de cofinanțare foarte ridicat și a plăților dificile se poate la un moment dat să se ajungă în anumite situaţii mai critice.

”Ca proiecte, nu sunt multe, ca valori sunt importante”, spune doamna Breban.

Cofinanțarea din partea autorității contractante variază de la 2% la proiectele de drumuri, la 50% cheltuieli neeligibile pentru parcurile de specializare inteligentă.

Pentru proiectele generatoare de venit, conform regulilor de finanțare, autoritatea contractantă trebuie să asigure o parte mai mare din valoarea investiției.

La nivel județean, și UAT-urile din Maramureș se confruntă cu aceleași probleme, întrucât toate contractele au fost semnate într-o perioadă scurtă de timp. „Aceste programe trebuiau etapizate. Faptul că toate au fost lansate și contractate simultan a complicat foarte mult gestionarea lor”, este de părere doamna Breban.

 

Etichete:
Sus