România nu va avea recesiune în 2025, deşi agenția Agenția Standard & Poor’s a evaluat un risc de încetinire economică, prognozând o creştere PIB de +0,3%, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
El a subliniat: ”Practic, o creştere mai modestǎ, dar în continuare creştere”.
Declarația vine și în contextul în care un risc foarte crescut de recesiune a fost estimat de analiștii financiari, potrivit Indicatorului de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România, care a scăzut cu 14,9 puncte în iunie, până la valoarea de 29,9 puncte. Aceasta în condițiile în care Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).
România își menține ratingul de țară în categoria recomandată investițiilor.
Agenția Standard & Poor’s a confirmat azi ratingul suveran al României la nivelul BBB-/A-3 (investment grade), ca urmare a primului pachet de reforme implementat de actualul guvern.
”Chiar dacă perspectiva S&P rămâne negativă, evaluarea agenției arată că măsurile luate deja – inclusiv corecțiile de cheltuieli și ajustările fiscale – încep să restabilească încrederea în capacitatea României de a-și controla finanțele publice”, susține ministrul Finanțelor.
Potrivit datelor furnizate de ministru, analiza S&P estimează:
* Deficit bugetar în scădere: de la nivelul record de 9,3% în 2024, la 6,4% în 2026
* Impactul primului pachet de reforme: 1,1% din PIB în 2025 și 3,5% în 2026
* Inflație la circa 9% în perioada următoare.
Sondajul CFA România, realizat în ultima săptămână a lunii iunie, înainte de finalizarea pachetului fiscal, în condițiile în care mesajele autorităților publice sugerau menținerea cotei standard de TVA la nivelul de 19%, estimează:
* Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 a scăzut ușor comparativ cu exercițiul anterior, la valoarea medie a anticipațiilor de 7,5% din PIB.
* Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situează, într-o ușoară scădere față de exercițiul anterior, la valoarea medie de 0,9%, existând și opinii în rândul participanților privind o posibilă intrare în recesiune a economiei românești.
“În așteptarea majorării taxării și/sau reducerii ratingului României, indicatorul de încredere a scăzut puternic. Nivelul actual indică un risc foarte crescut de recesiune. Iar posibila recesiune se suprapune cu o majorare a ratei inflației cauzate de majorarea taxelor indirecte. O combinație extrem de nefericită datorată politicii fiscale puternic pro-ciclice din ultimii ani”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România.
* Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iulie 2026) a crescut comparativ cu valoarea înregistrată în luna precedenta și a atins nivelul de 5,35%.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, aproximativ 82% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului euro/leu anticipat este 5,1453 lei pentru un euro.
Prețurile locuințelor din orașe vor stagna sau chiar vor scădea
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 52% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 35% anticipează o scădere.
De asemenea 65% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 35% că sunt corect evaluate.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025