Analiștii financiari sunt majoritar de părere că sunt supraevaluate prețurile actuale ale locuințelor.
Mai exact, 80% din participanții la sondajul realizat de Asociația CFA România luna trecută au făcut această apreciere.
Totodată, 60% dintre participanții la sondaj anticipează o scădere în următoarele 12 luni a prețurilor proprietăților rezidențiale din orașe.
În același timp, analiștii financiari estimează că leul va continua să se deprecieze în comparație cu moneda euro în următoarele 12 luni.
Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni a intrat sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9759 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0215 lei pentru un euro.
“Pe fondul știrilor pozitive privind reducerea prețului gazului metan care a condus la reducerea ratelor de inflație peste așteptările pieței, și revizuirea în sens crescător a proiecțiilor de creștere economică atât în economiile dezvoltate cât și în țările emergente, indicatorii de încredere au înregistrat creșteri generalizate. În aceste condiții și Indicatorul de Încredere al Asociației CFA Romania și-a continut creșterea și în luna ianuarie, ambele sale componente înregistrând o majorare de peste 5 puncte” a declarat Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.
Corp nou de cladire, cu 8 niveluri, pentru un spital judetean
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a redus la o singură cifră, ajungând la o valoare medie de 9,18%.
În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 5,3%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a crescut ușor față de exercițiul anterior la 1,9%.
Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022