Prețurile actuale ale locuințelor sunt în continuare supraevaluate, apreciază cei mai mulți dintre analiștii financiari.
Mai exact, 81% din participanții la sondajul realizat luna trecută de Asociația CFA România au această opinie.
De asemenea, 47,6% din participanți anticipează o stabilitate a prețurilor locuințelor în vreme ce același procent de 47,6% preconizează că următoarele 12 luni vor aduce scăderi.
În același timp, 81% din analiștii financiari prezic că leul va continua să se deprecieze în comparație cu euro în următoarele 12 luni.
Valoarea medie a anticipaților pentru orizontul de 6 luni a rămas sub valoarea de 5 lei pentru un euro fiind de 4,9814 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0274 lei pentru un euro.
“În contextul veștilor pozitive venite din economie, încrederea analiștilor a continuat să crească și în luna martie, în concordanță cu îmbunătățirea anticipațiilor de creștere economică în 2023. De asemenea, s-au îmbunătățit așteptările de continuare a procesului dezinflaționist, aceastea fiind confirmate și de anticipațiile de reducere a ratelor de dobandă în anul următor”, a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Vicepreședinte al Asociației CFA România.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni s-a situat la valoarea medie de 8,96%.
În ceea ce privește deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an, valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 5,1%.
Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a crescut față de exercițiul anterior la 3%.
Datoria publică în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).