ANAF a început să controleze firmele din sectorul construcțiilor – constructori, dezvoltatori, distribuitori de materiale de construcții, folosindu-se și de sistemul electronic E-factura.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF a descoperit, doar în această săptămână, fraude de peste 10 milioane de lei în sectorul construcțiilor.
De altfel, construcțiile noi sunt considerate de ANAF ca fiind bunuri cu risc fiscal ridicat.
Datele digitale, corelate cu informațiile din evidențele contabile și din declarațiile fiscale au permis inspectorilor DGAF să identifice tranzacții fictive, venituri nedeclarate și relații cu firme-fantomă în mai multe cazuri din țară.
„DGAF reitereazã importanța respectării obligațiilor fiscale și atrage atenția asupra consecințelor legale ale nedeclarării veniturilor, indiferent de sursa acestora”, este avertismentul transmis de ANAF.
București: o firmă prinsă cu achiziții fictive
Inspectorii antifraudă au încheiat astăzi o investigație în cazul unei firme din București. ANAF a raportat achiziții fictive de la o firmă-fantomă, pentru creșterea artificială a cheltuielile cu scopul de a reduce suma de plată către bugetul statului.
Ca urmare a valorificării rezultatelor digitalizării, respectiv prelucrării datelor din RO e-Factura și a verificării modului de înregistrare a veniturilor și a cheltuielilor, precum și a respectării obligațiilor fiscale privind impozitul pe profit și taxa pe valoarea adãugatã, inspectorii DGAF au stabilit diferențe între veniturile declarate și cele realizate.
Prejudiciul total în acest caz este de peste 1,9 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
TVA nedeclarată de peste 1,1 milioane lei, identificată de inspectorii DGAF la o societate din Suceava
Inspectorii DGAF au identificat un operator economic de pe raza județului Iași, având obiect de activitate în domeniul comerțului cu materiale de construcții și construcții civile, care în perioada 2024-2025 a declarat operațiuni fictive.
Firma a emis facturi fictive către opt parteneri economici, iar pentru reducerea impozitelor și taxelor datorate la bugetul de stat, a declarat facturi storno de aceeași valoare, facturi care nu au la bazã operațiuni reale și nici nu au fost confirmate de partenerii comerciali.
Inspectorii ANAF au stabilit în sarcina contribuabilului obligații fiscale suplimentare datorate bugetului general consolidat al statului în cuantum de peste 1,1 milioane lei, reprezentând taxa pe valoare adãugatã.
Fraudă de peste 5 milioane de lei identificată în tranzacții cu firme fantomă la o societate din domeniul construcții din București
O societate din București a făcut achiziții fictive de servicii de la opt firme-fantomă, în valoare totală de peste 17,8 milioane de lei, pentru a obține un avantaj fiscal de peste 5 milioane de lei.
Firmele de la care s-au făcut achizițiile nu au declarat tranzacțiile comerciale efectuate și impozitele datorate la bugetul statului și nu aveau capacitatea de a efectua serviciile în cauză, transmite ANAF.
În acest fel, operatorul economic a beneficiat de un avantaj fiscal în valoare de peste 5 milioane de lei, reprezentând TVA și impozit pe profit.
Societatea verificată s-a conformat pe parcursul controlului, înregistrând în contabilitate corecțiile necesare și declarând impozitele și taxele datorate.
Și dezvoltatorii imobiliari sunt vizați de ANAF
Un dezvoltator imobiliar din Suceava a fost prins că încasa bani în contul personal al administratorului, evitând astfel fiscalizarea integrală a vânzărilor de locuințe.
Dezvoltatorul în cauză a vândut imobilele către persoane fizice și nu a fiscalizat întreaga valoare prevăzută în contractele de vânzare, încasând o parte din sume în contul bancar personal al administratorului.
Pe lângă sustragerea de la plata taxelor și impozitelor, prin neînregistrarea acestor venituri în evidențele contabile, societatea a urmărit să-și păstreze calitatea de microîntreprindere și să nu devină plătitor de impozit pe profit.
Astfel, inspectorii DGAF au estimat sume suplimentare de plată de peste 2,2 milioane de lei, reprezentând taxe și impozite.
Au fost inițiate demersurile necesare pentru sesizarea organelor de urmărire penalã, în vederea analizării aspectelor constatate și a aplicării măsurilor legale corespunzătoare.