Solplanet x AeroFix

Ana-Maria Cojocaru, CFO PORR România: Resursele umane și materialele sunt limitate la nivelul unui volum de cerere mult sub cel al investițiilor publice preconizate

Ana-Maria Cojocaru, CFO PORR România

Pentru realizarea proiectelor de infrastructură rutieră, feroviară, logistică și nu numai, în perioada următoare vor fi disponibile sume semnificative din fonduri europene.

Specialiștii estimează că volumul anual al investițiilor publice din 2023 va fi aproape dublu, prin comparație cu anii anteriori, iar acest lucru oferă multe oportunități jucătorilor din industria construcțiilor, este de părere Ana-Maria Cojocaru, CFO PORR România.

Pe de altă parte, subliniază doamna Cojocaru, și provocările sunt pe măsură întrucât resursele umane și materialele sunt limitate la nivelul unui volum de cerere mult sub cel al investițiilor publice preconizate.

De luat în considerare este și contextul geopolitic și economic instabil, care pare că va persista și anul acesta.

”Putem spune că există premise favorabile în ceea ce privește dezvoltare sectorului construcțiilor, însă felul în care organizațiile se vor adapta la mediul economic și geopolitic problematic și maniera în care vor gestiona resursele sunt aspecte care pot face diferența”, subliniază Ana-Maria Cojocaru.

”Nu vrem să fim cei mai mari, ci să fim cei mai buni”

Așadar fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii, precum și proactivitatea autorităților publice de a derula și finaliza la termen proiectele de infrastructură reprezintă premise favorabile pentru acest an.

Doamna Cojocaru spune: ”Noi ne bazăm, de asemenea, și pe echipele noastre formate din colegi cu experiență, pasionați de ceea ce fac, care au reușit să finalizeze cu succes multe proiecte, chiar și în condițiile socio-economice vitrege din ultimii ani. Mai mult decât atât, strategia noastră de business se bazează pe principiul: nu vrem să fim cei mai mari, ci să fim cei mai buni. Astfel, contractăm lucrări pentru care dispunem de expertiza și resursele necesare finalizării acestora la un nivel înalt de calitate și în termenele contractuale agreate. Toate acestea ne vor asigura o dezvoltare stabilă și durabilă”.

Provocările cărora trebuie să le facă față compania sunt, în principal, instabilitatea mediilor economic și geopolitic, precum și faptul că resursele umane și materiale disponibile pentru piața construcțiilor din România se află mult sub nivelul necesar proiectelor de investiții preconizate pentru anii următori.

”Din păcate, nu avem cunoștință până acum de măsuri care ar putea echilibra această balanță suficient de rapid”, menționează Ana-Maria Cojocaru.

În general, problemele legate de penuria de forță de muncă reprezintă un impediment în realizarea marilor proiecte de investiții.

Dar doamna Cojocaru consideră că: ”Termenul «impediment» nu surprinde neapărat impactul pe care forța de muncă îl exercită asupra activității organizației noastre, însă reprezintă cu siguranță o provocare și, în anumite cazuri, o limitare în realizarea marilor proiecte de investiții și nu numai”.

Forța de muncă este deja de mai mult timp insuficientă nevoilor pieței construcțiilor din România și această problemă s-a acutizat în ultima perioadă.

Având în vedere volumul rapid de creștere a investițiilor, provocările privind forța de muncă se vor accentua proporțional în perioada următoare, apreciază Ana-Maria Cojocaru, CFO PORR România.

 

 

Sus