Oferte locuri de munca top

Amenajarea bucatariei – ce materiale alegi pentru pardoseala?

Atunci cand iti amenajezi bucataria, cauti sa alegi cele mai incapatoare dulapuri, masa si scaunele potrivite familiei tale, aparatura electrocasnica si accesoriile necesare. Dar cum ramane cu pardoseala? Chiar daca la prima vedere nu pare, acesta are un rol foarte important intr-o bucatarie, atat din punct de vedere estetic, cat si in ceea ce priveste confortul si practicitatea.

Pentru a alege pardoseala potrivita bucatariei tale trebuie sa tii cont de cateva caracteristici ale spatiului, precum traficul din aceasta incapere, suprafata disponibila, nivelul de umiditate sau de izolare termica. Totodata, inainte de a cumpara un anumit tip de podea, ia in considerare faptul ca unele materiale sunt mai alunecoase, altele se curata mai greu sau mentin o temperatura scazuta la nivelul solului.

Avand in vedere varietatea materialelor si a modelelor disponibile, probabil iti va fi destul de dificil sa alegi. Insa, odata ce cunosti avantajele fiecarei optiuni, vei putea lua mai usor decizia potrivita. Iata 5 recomandari de materiale pentru pardoseala din bucatarie.

Linoleum

Cunoscut si sub denumirea de covor din PVC, linoleumul este una dintre cele mai practice si accesibile optiuni de pardoseala. Este un material subtire, fin la atingere, cunoscut atat pentru proprietatile antibacteriene, cat si pentru rezistenta la zgarieturi sau la umezeala, intretinerea usoara si durabilitate. In plus, este disponibil in numeroase variante de culori si imprimeuri, de la modele uni pana la cele care imita textura lemnului sau a pietrei decorative, ceea ce il face usor de integrat in orice bucatarie. Un alt avantaj este acela ca se fabrica din materiale naturale si poate fi reciclat.

Parchet laminat

O alegere moderna si eleganta, intalnita deseori in bucatariile de tip open space. Spre deosebire de gresie sau beton, parchetul este un material cald, moale, care contribuie la un plus de confort. Ai la dispozitie o gama variata de culori, modele si grosimi din care poti alege si nu trebuie sa iti faci griji nici in privinta montajului, intrucat se realizeaza foarte usor. Spre deosebire de pardoseala din lemn masiv, cea cu parchet laminat rezista mult mai bine la umezeala, fara sa se umfle sau sa isi schimbe aspectul.

Pluta

Daca iti doresti o podea care imbina proprietatile de izolare termica si fonica cu cele antialergice si antibacteriene, pluta este cel mai bun material pe care il poti alege. Cu o textura moale, care iti ofera senzatia de relaxare atunci cand pasesti, placile de pluta pot fi gasite intr-o varietate de modele si culori. Desi este un material durabil, rezistent la apa si la umiditate, necesita o atentie sporita deoarece se zgarie destul de usor. Pentru a pastra cat mai mult timp aspectul initial aplica regulat un strat protector de ceara pe podeaua din pluta si acopera picioarele mobilierului din bucatarie cu materiale din silicon.

Cauciuc

Intalnita frecvent in restaurante sau cafenele, pardoseala din cauciuc a devenit o optiune si pentru bucatariile rezidentiale. Datorita elasticitatii si fiabilitatii sale, acest tip de podea reprezinta alegerea ideala pentru cei care petrec mult timp in bucatarie si nu vor sa isi simta picioarele obosite. Dincolo de confortul oferit, materialul are proprietati antiderapante, asigura o buna rezistenta la socuri si reduce zgomotele provocate de acestea. Totodata, podeaua din cauciuc isi pastreaza aspectul placut perioade indelungate, fiind usor de curatat.

Bambus

Daca iti doresti sa adaugi in bucatarie o nota exotica, alege pardoseala din bambus. Textura bogata in dungi si noduri de culori diferite contribuie la aspectul deosebit al incaperii. Se monteaza si se intretine fara efort, insa se si zgarie usor. Podelele din bambus sunt predispuse la “atacul” insectelor, tocmai de aceea se recomanda uscarea excelenta a materialului inainte de instalare sau folosirea unor solutii speciale, prin care se evita acest lucru.

Optiunile de placare a pardoselii din bucatarie sunt multiple, iar tie nu iti ramane decat sa o alegi pe cea corespunde nevoilor tale. Dincolo de faptul ca sunt practice, rezistente si igienice, podelele trebuie sa se potriveasca cu stilul de amenajare si sa se incadreze in bugetul pe care il ai la dispozitie.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Sus