În cadrul unei locuințe de dimensiuni reduse, maximizarea spațiului poate reprezenta un proces dificil, neclar pentru mulți proprietari. Delta Studio a pregătit mai departe o listă cu sugestii ale câtorva designeri de interior, pentru crearea iluziei de amploare a spațiului, în cadrul unui proces de amenajare casă.
Sunt foarte mulți factori care definesc un design interior de calitate: forma camerelor, culoarea suprafețelor, poziționarea surselor de lumină – toate influențează modul în care spațiul este perceput.
Există câteva sfaturi, menite să transforme orice apartament și spațiu de locuit într-o zonă spațioasă, confortabilă.
Amenajare casă – Spațiul din exteriorul locuinței
În cazul în care o locuință este înconjurată de o priveliște uimitoare, se recomandă maximizarea potențialului său. Prin poziționarea camerei de living și mobilierului spre geam sau balcon, peisajul exterior devine o extensie a spațiului interior, îmbunătățind percepția despre dimensiunile camerei.
O fereastră nu trebuie să aibă dimensiuni mari pentru a crea acest efect, dar anumite cercetări susțin că un geam ar trebui să ocupe aproximativ 20% din suprafața peretelui, pentru a spori echilibrul spațiului interior.
Amenajare casă – Corpuri de iluminat
Un tavan cu elemente de iluminat are tendința de a micșora un spațiu. Luminile sunt cel mai bine amplasate pe pereți, la aproximativ 300 mm de tavan. Astfel, lumina va fi mult mai bine propagată în spațiu. De asemenea, lămpile cu picior și cele de birou asigură diversitate de răspândire și reflecție a luminii.
În cadrul unor băi de dimensiuni relativ mici, este important să menționăm efectul luminii bine poziționate. Iluminarea corectă reprezintă un element esențial al tuturor planificărilor eficiente pentru locuințe. Aceasta creează ambianță și sporește gradul de amplitudine a încăperii.
Pentru o modalitate accesibilă de economisire a spațiului se recomandă instalarea unui corp de iluminat deasupra dușului, atât din motive estetice, cât și funcționale.
Amenajare casă – Utilizarea culorii
Designerii de interior urmăresc trendurile bazate pe teorii de design și culoare, pentru a crea senzația de amploare a spațiului.
Culorile calde, spre exemplu, reflectă cel mai bine lumina și astfel creează senzația de spațiu amplu. Culorile mai închise și tapetul decorativ modifică percepția asupra spațiului. Acestea absorb lumina și creează iluzia unui spațiu mult mai mic. Studiile au arătat că un tavan vopsit cu o culoare deschisă este perceput a fi mai înalt, în comparație cu un tavan vopsit într-o nuanță închisă.
Alegerea unor culori închise pentru podele pot limita percepția vizuală a spațiului. Texturile și țesăturile ornamentale au același efect, precum și covoarele de dimensiuni sau culori exagerate. Suprafețele de podea din materiale precum plăci din lemn deschis, pardoseli și mochetă (în nuanțe deschise, calde) oferă amploare și profunzime.
Mobilierul potrivit pentru spații mici
Deși există o cercetare limitată asupra dimensiunilor mobilierului și a efectului său în spațiu, studiile arată că plasarea mai multor piese de mobilier în aceeași încăpere, va contura un spațiu aglomerat, micșorând vizual dimensiunea spațială.
Mobila pentru living poziționată exact ca în imagine (poziționată lângă perete) reprezintă o alegere mult mai potrivită decât optarea pentru diferite elemente de mobilier de dimensiuni mari, poziționate independent în cadrul livingului. Televizoarele și sistemele de sunet incorporate într-un spațiu de stocare camuflat sunt mai eficiente din punct de vedere al maximizării spațiului, în comparație cu unitățile independente.
Amenajare casă – Uși de interior
În cazul în care gradul de iluminare naturală este redus, există multiple opțiuni de maximizare a acestei resurse. Profesioniștii recomandă optarea pentru uși cu suprafețe reflectorizante. O finisare lucioasă / semi-lucioasă pentru o ușă poate reflecta și propaga lumina în cadrul unei încăperi. Utilizarea acestui tip de ușă, alături de mobilier metalic sau diferite obiecte cu accente metalice, va contura o locuința cu adevărat impresionantă.
Se poate opta pentru un stil mat, natural, pentru o ușă de interior. În spațiile în care gradul de iluminare este semnificativ, se recomandă utilizarea unor finisaje mate pentru ușile din interiorul locuinței. În cazul în care încăperea beneficiază de câteva obiecte din lemn, deja existente, atunci o nuanță mată se va îmbina armonios cu respectivele obiecte.
O schemă simplă de bucătărie
Nici o culoare nu reușește să sporească amplitudinea unui spațiu, precum albul. Specialiștii recomandă utilizarea albului și pentru detalii elegante de decor, contemporane, care deschid spațiul. În interiorul unui spațiu de dimensiuni reduse, este încurajată utilizarea unor materiale ușoare, reflectorizante, în cadrul unui design interior minimalist.
Există uși din sticlă (albă sau mată) pentru dulapurile de bucătărie, piatră albă sau compozită sau blaturi din oțel și plăci de faianță albe; toate au scopul de a optimiza o bucătărie mică.