Cetățenii ar putea accesa, din confortul propriilor locuințe, secțiunea cu informații publice inclusă într-o viitoare bază de date ce ar urma să cuprindă toate certificatele privind performanța energetică a clădirilor.
În acest sens, mai mulți deputați USR au propus realizarea unui ”Registru național al certificatelor de performanță energetică a clădirilor”.
Prin acesta, deținatorii de certificate vor putea pot verifica validitatea certificatelor lor direct de pe site-ul Registrului, introducând numărul unic de identificare de pe certificatul lor.
Inițiatorii noului proiect legislativ depus în Parlament consideră necesară introducerea unor elemente de siguranță, prin care deținătorii certificatelor să poată verifica autenticitatea certificatelor.
Aceasta întrucât procedura pentru obținerea certificatelor este una relativ ușoară și cu costuri reduse (prețul variază între 100 – 200 de lei și are o valabilitate de 10 ani).
Dar și pentru că piața imobiliara din țara noastră înregistrează un ritm susținut de tranzacții imobiliare, cu sute de mii de imobile cu destinație de locuință care se vând/cumpără anual, imobile pentru care este obligatorie existența certificatului energetic.
”Registrul național al certificatelor de performanță energetică a clădirii” ar urma să fie o bază de date administrată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației care va conține certificatele de performanță energetică a clădirii, așa cum au fost acestea emise de către auditori energetici pentru clădiri.
Certificatele vor fi transmise în format electronic spre a fi încărcate pe platforma Registrului, pus la dispoziție, în mod gratuit, de MDLPA.
Totodată, Ministerul ar urma să pună la dispoziția auditorilor energetici pentru clădiri și a experților tehnici, prin intermediul Registrului, machetele de certificate energetice care vor conține, în mod obligatoriu, coduri de identificare unice. Pentru a furniza certificate energetice, vor fi folosite în mod obligatoriu acele machete.
Propunerea legislativă vizează inclusiv creșterea la dublu a sancțiunilor aplicabile celor care falsifică certificatele de performanță energetică de la 2.500-5.000 lei la 5.000-10.000 lei, precum și impunerea sancțiunii de suspendare a dreptului la practică pentru 3-4 ani a celor care se află la o a doua abatere.