Oferte locuri de munca top

Alocarea prin licitatie a capacitatii retelei electrice

Alocarea capacității rețelei electrice pentru racordarea locurilor de producere a energiei electrice se va face după o metodologie aprobată ieri de Comitetul de reglementare al ANRE.

Astfel, au fost stabilite regulile privind alocarea prin licitație a capacităților disponibile în vederea racordării locurilor de producere/de consum și de producere, cu puteri instalate ale instalațiilor de producere a energiei electrice mai mari sau egale cu 5 MW.

Prosumatorii vor constitui garanție financiară de 5%

Totodată, ordinul revizuieşte prevederile Regulamentului privind racordarea utilizatorilor la rețelele electrice de interes public.

Așadar, va fi impusă constituirea garanției financiare de 5% care se prevede în avizele tehnice de racordare emise pentru locuri de producere/de consum și de producere noi cu puteri instalate mai mari de 1 MW.

Aceasta indiferent dacă soluția de racordare prevede sau nu realizarea de lucrări de întărire în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare.

Alocarea prin licitație, începând din 2026

Noua reglementare înlocuiește conceptul actual prin care se instituia obligația participării solicitanților de racordare la lucrări de întărire generale în rețelele electrice în amonte de punctul de racordare cu un mecanism de alocare a capacității rețelei electrice bazat pe licitație.

Dezvoltarea și administrarea platformei pentru licitații și organizarea activității respective se realizează de către operatorul de transport și de sistem.

Metodologia se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2026 pentru:

– racordarea locurilor de producere/de consum și de producere cu/fără instalații de stocare noi, cu puterea instalată a instalațiilor de producere a energiei electrice mai mare sau egală cu 5 MW, respectiv a instalațiilor de stocare noi, cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW;

– acordarea unui spor de putere pentru evacuare în situația amplasării la un loc de producere/de consum și de producere existent a unor instalații de producere a energiei electrice suplimentare/instalații de stocare cu puterea instalată mai mare sau egală cu 5 MW;

– racordarea la un loc de consum existent a unor instalații de producere a energiei electrice/instalații de stocare cu putere instalată mai mare sau egală cu 5 MW.

Sumele colectate prin licitație pentru lucrările suplimentare de dezvoltare a rețelei electrice, se utilizează de către operatorii de rețea pentru dezvoltarea rețelelor electrice.

„Noua Metodologie are în vedere alocarea capacității disponibile a rețelei electrice prin metode de piață, și promovează un mecanism ce asigură un mediu concurențial care oferă o mai bună predictibilitate în sistemul energetic. Am văzut, în practică, că există situații în care participanți la piață care solicită aviz tehnic de racordare nu mai finalizează investiția pentru care l-au solicitat. Ne dorim să vedem mai mulți megawați instalați în rețele, care să genereze energie ieftină, astfel că, prin noile reglementări aprobate ne-am propus să construim un mecanism nou, îmbunătățit, prin care să asigurăm un cadru concurențial pentru investitorii serioși și să eliminăm eventuale încercări de speculă în vederea securizării racordării unor capacități”, a declarat George Niculescu, preşedintele ANRE.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus