Oferte locuri de munca top

Alianta Industriala Europeana pentru SMR a ales doua proiecte romanesti in prima evaluare

România are două proiecte selectate în prima evaluare realizată de Alianța Industrială Europeană pentru Reactoare Modulare Mici (SMR-uri), a anunțat Ministerul Energiei.

Este vorba despre:

* NuScale VOYGR™ SMR (RoPower Nuclear SA, dezvoltat la Doicești de NuclearElectrica și Nova Power) și

* EU-SMR-LFR proiect (dezvoltat de RATEN la Mioveni, în colaborare cu Ansaldo Nucleare, SCK-CEN, ENEA).

Proiectele selectate fac parte dintr-o inițiativă nouă paneuropeană care vizează accelerarea dezvoltării și implementării tehnologiilor SMR în Europa, până la începutul anilor 2030, inclusiv lanțurile de furnizare pentru viitoarele reactoare modulare de mici dimensiuni.

Acestea au fost incluse în primul lot de Grupuri de Lucru pe Proiecte (PWGs), în urma unei evaluări riguroase realizate de Consiliul de Conducere al Alianței și secretariatul acesteia.

“Săptămâna asta au făcut înconjurul lumii știrile legate de angajamentul giganților IT care investesc în reactoare modulare de mici dimensiuni – energie curată, produsă în bandă, pentru centre de date. Consumul de energie al centrelor de date, în contextul dezvoltării inteligenței artificiale, va crește exponențial. România ține pasul cu aceste evoluții și, prin ceea ce am făcut în ultimii ani, ne poziționăm ca lider în sectorul nuclear civil”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Din 9 proiecte selectate la nivel european, dintr-un total de 22 de candidaturi, 2 proiecte sunt din România.

”Dezvoltarea energiei nucleare, atât la nivel național, cât și european, este indisolubil legată de reducerea dependenței față de Federația Rusă, de atingerea obiectivelor UE privind competitivitatea și de dorința noastră comună de a avea energie curată și accesibilă. În România, ne propunem să atingem în următorii ani o capacitate de peste 3500 MW în centrale nuclearo-electrice, prin proiectele aflate în plan sau în derulare – fie la Cernavodă, fie la Doicești (prin tehnologia SMR NuScale), fie la Mioveni (demonstratorul ALFRED)”, a mai spus Sebastian Burduja.

Alianța Industrială Europeană pentru SMR-uri, creată în februarie 2024, își propune să sprijine implementarea acestor tehnologii în Europa, aducând împreună designeri de tehnologie, companii din lanțul de aprovizionare, institute de cercetare și organizații financiare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus