Urare An Nou 2024

Ajutor financiar pentru dezvoltarea statiunilor balneare si balneoclimatice

Firmele care activează în stațiunile balneare și balneoclimatice vor primi ajutor de minimis, potrivit unui memorandum aprobat de Guvern.

Obiectivul schemei de minimis îl constituie stimularea operatorilor economici din stațiuni pentru a realiza investiții în infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agrement.

Ajutorul este acordat pentru diversificarea ofertei și creșterea calității serviciilor turistice și conexe din aceste destinații, precum și acoperirea cheltuielilor aferente formării profesionale a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Sprijinul financiar, de la bugetul de stat, va fi acordat sub forma unei alocări financiare nerambursabile.

Aceasta va reprezenta maximum jumătate din valoarea cheltuielilor eligibile, exclusiv TVA, aferente proiectului, în limita unui plafon de 200.000 euro.

Valoarea totală a ajutoarelor care pot fi acordate în cadrul schemei de ajutor de minimis pentru anul în curs este de 15 milioane lei.

Dat fiind caracterul multianual al programului, pentru anul 2024 se alocă 15.750.000 lei, pentru 2025 suma 16.538.000 lei, iar pentru anul 2026 bugetul este de 17.643.000 lei.

Sunt estimate un număr mediu anual de 15 întreprinderi beneficiare.

Peste 220 apartamente de vacanta noi, intr-o zona turistica

În cadrul programului vor fi finanțate următoarele tipuri activități eligibile:

* extinderea și reabilitarea de structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică, alimentație publică și tratament balnear, inclusiv a rețelelor de captare și transport a factorilor naturali de cură;

* construcția, extinderea și reabilitarea obiectivelor culturale, sportive și de agrement din stațiunile balneare;

* achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;

* formarea profesională a personalului angajat în domeniul HoReCa.

Aceasta va fi singura schemă de minimis destinată investițiilor în turism pentru privaţi, întrucât nici din PNRR, nici din fondurile structurale 2021-2027 nu există astfel de posibilități.

Facilitarea de mecanisme de finanțare, cu fonduri de la bugetul de stat, este menită să încurajeze investițiile în infrastructura din stațiunile și arealele balneare sau balneoclimatice, atât pentru unitățile administrativ teritoriale care pot depune proiecte până la data de 1 august, cât și pentru operatorii economici din această zonăm pentru care este parcurs ultimul pas la nivel guvernamental.

Procedura de implementare a schemei urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului antreprenoriatului și turismului.

Blocuri cu pana la 14 niveluri, intr-un nou ansamblu din Capitala

În prezent, România are doar 33 de stațiuni balneare, deși sunt peste 100 de localități în România care dețin resurse minerale cu calități terapeutice.

„Avem obligația asumată de către coaliție, atunci când s-a formulat programul de guvernare, pentru instituirea unei astfel de scheme de minimis pentru o perioadă de 10 ani, pentru a susține acest sector al activității turistice din România, care, din păcate, este cel mai rămas în urmă. Și această schemă vine în completarea hotărârii de guvern adoptate lunile trecute și care definește planul de investiții al ministerului pe două direcții principale, domenii schiabile și exact turismul balnear, pornind de la o realitate, și anume faptul că România este pe primul loc în Europa în ce privește resursele minerale cu calități terapeutice” a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului Constantin Daniel Cadariu.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus