Oferte locuri de munca top

Ajutor de stat pentru construirea si operarea de centrale electrice eoliene offshore

Pentru dezvoltarea investițiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră au fost pregătite o serie de măsuri, incluse într-un proiect de act normativ.

Potențialul de energie eoliană offshore al României, evaluat pe baza estimărilor Băncii Mondiale, prezintă o capacitate teoretică de 76GW, 22GW sub formă de turbine fixe și 54GW sub formă de turbine plutitoare. Din punctul de vedere al raportului cost-beneficiu, primele turbine care ar trebui instalate sunt cele fixe.

Interesul investitorilor este mare. Chiar și în lipsa unui cadru normativ în acest domeniu și, implicit, în lipsa unei posibilități reale de a investi în acest domeniu, unii investitori în domeniul energiei regenerabile, străini și autohtoni, și-au anunțat deja intenția de a dezvolta proiecte eoliene offshore în Marea Neagră.

În contextul reformei pieței de energie electrică inclusă în PNRR, unul dintre jaloane

este “introducerea unui nou cadru specific pentru centralele pe bază de energie din surse regenerabile offshore “, cu termen de implementare trimestrul II 2023.

Potrivit proiectului normativ, Ministerul Energiei acordă o schemă de sprijin pe bază de Contracte pentru Diferență pentru construcția și operarea de centrale electrice eoliene offshore cu o capacitate de producție energie electrică de 3 GW, până în anul 2035.

Ministerul va notifica Comisiei Europene ajutorul de stat care se acordă prin Contracte pentru Diferență.

Nou parc fotovoltaic, de 50 MW

Proiectul de act normativ include prevederi privind:

* capacitatea instalată în proiecte de producere a energiei electrice din resurse eoliene offshore pentru care se poate acorda sprijin prin intermediul schemei de sprijin de tipul Contracte pentru Diferență până în anul 2035;

* stabilirea autorităților competente responsabile de facilitarea și coordonarea procesului de implementare a proiectelor de producere a energiei eoliene offshore;

* regulile și condițiile privind stabilirea și concesionarea perimetrelor în cadrul cărora pot fi derulate activităti de explorare și exploatare a potențialului eolian offshore;

* regulile și condițiile privind acordarea de autorizații și licențe de către autoritățile

competente;

* informații privind servituțile legale și drepturile de acces;

* informații privind regimul taxelor și redevențelor;

* condiții și obligații privind racordarea la rețeaua de transport energie electrică;

* obligații privind desființarea centralei electrice eoliene offshore;

* contravenții și sancțiuni;

* dispoziții finale.

Doua parcuri fotovoltaice, in pregatire langa Bucuresti

Care sunt următoarele acțiuni

După ce legea va intra în vigoare, în termen de șase luni Ministerul Energiei va supune spre aprobare Guvernului modul de organizare și responsabilitățile specifice.

În termen de doi ani de la aceasta, Ministerul Energiei, cu sprijinul unui consultant de specialitate, va derula un studiu în baza căruia se stabilesc toate perimetrele offshore care pot fi scoase la licitație în vederea explorării și, ulterior, construirii și exploatării de centrale electrice eoliene offshore.

În baza studiului, Ministerul Energiei va elabora un plan spațial eolian offshore, care va include informații tehnice de bază, precum și informații privind impactul asupra biodiversității/mediului.

În termen de 12 luni de la emiterea Hotărârii de Guvern pentru stabilirea perimetrelor, Ministerul Energiei va stabili, prin ordin de ministru, lista perimetrelor care se concesionează în vederea construcției și, ulterior, exploatării, de capacități eoliene offshore de producere a 3 GW energie electrică care vor beneficia de schema de ajutor de stat de tip CfD, inclusiv calendarul etapelor de concesionare a respectivelor perimetre.

Lucrările de explorare vor fi executate de către un operator economic concesionar

selectat ca urmare a organizării unei proceduri de achiziție publică pentru fiecare perimetru inclus în lista aprobată prin ordin de ministru.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus