Finanțarea pentru dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) va putea fi accesată conform celor stabilite în Ghidul Solicitantului, intrat în vigoare prin publicarea sa în Monitorul Oficial.
De asemenea, a intrat în vigoare și o modificare privind finanțarea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice regenerabile.
Ghidului solicitantului privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii) cu finanțare din Fondul pentru modernizare
Solicitanții eligibili sunt operatorii economici de tip Societăți (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, exclusiv întreprinderi nou înființate), precum și regiile autonome.
Ajutorul de stat se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor eligibile efectuate și nu poate depăși 100% din cheltuielile eligibile ale proiectului și 10 milioane euro pe întreprindere, pe proiect.
Valoarea ajutorului de stat solicitat nu va depăși limita per întreprindere, indiferent de numărul de oferte depuse.
De asemenea, ajutorul de stat solicitat este de maximum 100.000 euro per MWh de stocare instalat.
Investițiile vor fi finalizate, respectiv instalate și conectate la rețea, inclusiv punerea în funcțiune, nu mai târziu de 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare și de 31 decembrie 2029.
În cadrul acestei proceduri de ofertare concurentială vor putea fi finanțate proiecte care au ca obiectiv implementarea unei capacități noi de stocare a energiei electrice în spatele contorului (baterii), conectată la o instalaţie existentă de producere a energiei din surse regenerabile.
În acest sens, se vor finanța investiții care pot viza stocarea energiei din următoarele surse:
– Exclusiv energie din instalația de producere a energiei din surse regenerabile la care este conectată direct;
– Mix energie din instalatia de producere a energiei din surse regenerabile la care este legată direct și energie extrasă din SEN, cu respectarea condiției ca instalația de stocare finanțată să absoarbă anual minimum 75% din energia sa din instalația de producere a energiei din surse regenerabile la care este conectată direct.
Nu sunt eligibile la finanțare:
– Proiectele prin care este propusă înlocuirea de capacități vechi de stocare a energiei electrice;
– Proiecte care reprezintă proiecte combinate de producție de energie din surse regenerabile și de stocare (în spatele contorului), sau în cazul în care capacitatea de stocare nu este conectată la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile
– Proiectele care propun capacități de stocare în baterii care utilizează tehnologii pe bază de plumb, NiCd sau NiMH;
– Proiectele care vizează stocarea energiei exclusiv extrasă din SEN;
– Proiectele care au beneficiat de finanțare pentru sisteme de stocare energie electrică din alte programe de finanțare nerambursabile;
– Proiectele depuse în parteneriat.
Activităţile finanţabile
Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:
* Achiziționarea de instalații/echipamente noi pentru construirea de capacități noi de stocare a energiei electrice;
* Construcții care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice.
Modificări în proiectul Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produse din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice
În cadrul acestui program, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentelor, Ministerul Energiei va analiza documentaţia transmisă de solicitanţi şi va certifica conformarea acestora cu prevederile Ghidului Solicitantului.
În situaţia în care, în etapa de analiză a documentelor de precontractare transmise de către solicitanţii finanţării, aprobaţi în etapa de evaluare, se identifică necesitatea completării/ modificării/ actualizării documentelor transmise, Ministerul Energiei va formula o scrisoare de clarificări pe care o transmite solicitantului prin intermediul platformei MySmis.
Solicitanţii care au primit scrisoarea de clarificări au obligaţia de a transmite răspunsul în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea acesteia, prin intermediul platformei MySmis.
În acest context, termenul de analiză de 5 zile lucrătoare se suspendă şi se prelungeşte cu durata scursă între data transmiterii clarificării şi data primirii răspunsului, dar nu mai mult de 10 zile lucrătoare. Netransmiterea răspunsului către Ministerul Energiei în termenul menţionat atrage respingerea proiectului de la finanţare.
În situaţia în care, după analiza documentelor transmise, inclusiv a răspunsului la scrisoarea de clarificări, se constată faptul că documentele nu corespund cu cerinţele prezentului ghid (nu sunt conforme/nu sunt în termen de valabilitate/sunt incomplete), proiectul este respins.
În cazul în care, ca urmare a analizării documentelor transmise, inclusiv a răspunsului la scrisoarea de clarificări, se constată faptul că acestea corespund cu cerinţele prezentului ghid (sunt conforme/sunt în termen de valabilitate/sunt complete), se procedează la elaborarea draftului contractului de finanţare.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024