Oferte locuri de munca top

Ajutor de stat acordat IMM-urilor pentru investitii pana in 2023

A intrat în vigoare o nouă varianta revizuită a ghidului solicitantului pentru schema de ajutor de stat ce are ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie, valabilă până în 2023.

În cazul construcțiilor se consideră eligibile doar cheltuielile aferente realizării de construcții noi.

În cazul închirierii construcțiilor aferente investiției inițiale sunt considerate eligibile cheltuielile cu chiria construcțiilor din categoria clădirilor, aferente investiției inițiale, înregistrate pe perioada realizării planului de investiții.

Schema de ajutor de stat sprijină realizarea de investiții inițiale în active fixe de înaltă tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.

Astfel, ajutorul de stat se acordă prin alocări de la bugetul de stat, sub formă de sume nerambursabile, cuprinse între 22,5 milioane de euro și 45 milioane de euro pe întreprindere, depinzând de regiunea în care se află beneficiarul.

Valoarea totală a unui proiect de investiții trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei.

Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat

Se pot emite acorduri pentru finanțare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2023, în limita bugetului anual alocat schemei prin legile bugetare anuale.

Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015 – 2028 în baza acordurilor pentru finanțare emise, în limita bugetului anual alocat schemei prin legile bugetare anuale.

Noua investitie a unei multinationale, langa Bucuresti

Bugetul schemei de ajutor de stat

Bugetul anual mediu al schemei este de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.

Cine poate solicita finanțare

Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înființate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri cât şi întreprinderi mari.

Sunt eligibile investițiile care se realizează în toate sectoarele de activitate, cu excepția celor menționate în art. 15 din H.G. nr. 807/2014, precum și în “Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat” prevăzută în Ghidul solicitantului.

Cheltuieli eligibile

Cheltuieli eligibile cuprind costurile fără T.V.A., aferente realizări, respectiv achiziționării, după caz, de active corporale şi necorporale, precum şi cheltuielile legate de închirierea construcțiilor, aferente realizării investiției iniţiale.

Întreprinderea are obligația de a menține în stare de funcționare investiția inițială realizată pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data finalizării acesteia.

 

Descărcați aici Ghidul solicitantului

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus