Ajutoare sub formă de reduceri ale taxelor pe energia electrică pentru utilizatorii mari consumatori de energie sunt prevăzute într-un nou proiect de OUG.
Ajutorul de stat este acordat sub forma reducerii de la plata unui procent de maximum:
* 85% din costurile generate de achiziția de certificate verzi aferente cotei obligatorii, corespunzătoare energiei electrice consumate pentru desfășurarea de activități corespunzătoare codurilor CAEN incluse în Anexa 1a,
* 75% pentru cele incluse în Anexa 1b din Orientările CEEAG, însă reducerile aplicate să nu conducă la plata unei taxe mai mici de 0,5 EUR/MWh anual în contul respectivei obligații.
Ajutorul de stat se acordă pe baza cererii solicitantului transmisă autorității responsabile cu administrarea schemei de ajutor de stat o cerere în acest scop, denumită Cerere de emitere a Acordului anual pentru exceptare pentru anul t și dacă Ministerul Energiei, în calitate de furnizor al ajutorului de stat, a evaluat documentele suport și a acceptat cererea de acordare a ajutorului de stat.
Schema de ajutor de stat va avea un buget total de 578,4 de milioane de euro, iar ajutoarele acordate nu vor depăși 150 de milioane euro în fiecare an.
Numărul estimat al beneficiarilor de ajutor de stat care poate fi acordat în temeiul prezentei scheme de sprijin este de 200.
Durata schemei de ajutor este până la data de 31 decembrie 2031, dată limită până la care se acordă exceptarea.
Acordul anual pentru exceptare se aplică doar pentru punctele de lucru ale beneficiarului și care se regăsesc în certificatul constatator emis de oficiul registrului comerțului de pe lângă tribunalul unde este înregistrat solicitantul.
Monitorizarea schemei de ajutor de stat se efectuează începând cu data emiterii Acordului anual de exceptare și va fi finalizată până la 31 decembrie 2035.
Ajutorul de stat acordat în baza acestei scheme nu poate fi cumulat cu alte ajutoare de stat aprobate în legătură cu aceleași costuri eligibile, care se suprapun parțial sau integral.
Ca dispoziție tranzitorie se prevede ca în perioada 1.01.2024 și până la data emiterii unui nou acord, beneficiarii acordurilor de exceptare elaborate pe baza prevederilor H.G. 495/2014, vor beneficia de procentul de exceptare menționat în acordul de exceptare corespunzător (40%, 60% sau 85%).
În contextul unor politici din ce în ce mai stricte pentru protecția mediului, care exercită presiuni asupra costurilor producătorilor industriali, majoritatea producătorilor industriali nu au opțiunea de a transfera clienților creșterea costurilor, fără să le fie afectată competitivitatea. Mai mult, operând pe o piață de mărfuri globală, astfel de companii se confruntă cu o concurență puternică din partea regiunilor cu politici mai puțin stricte în materie de carbon și eficiență energetică (de exemplu, Asia).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024