
Directorul general ANL, Ionel Emanuel Oproiu
Deși criza locuințelor la prețuri accesibile și creșterea chiriilor creează grave nemulțumiri sociale, exploatate de partidele populiste și de extremă-dreaptă, statul nu pare prea interesat de această situație.
Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), care derulează un program special de construcții de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, și-a propus să finalizeze 1.251 de unități locative în anul 2025, potrivit directorului general al instituției, Ionel Emanuel Oproiu.
Numărul reprezintă un procent extrem de redus din totalul noilor locuințe la nivel național. De exemplu, anul trecut au fost terminate 2.112 locuințe finanțate din fonduri publice, care reprezintă 3,5 % din cele peste 60 de mii de locuințe finalizate în întreaga țară.
Potrivit unui raport OECD, locuințele sociale închiriate reprezintă peste 20 % din totalul fondului de locuințe în Austria, Danemarca și Olanda. În Finlanda, Franța, Islanda, Irlanda și Regatul Unit, sectorul de locuințe sociale de închiriere are dimensiuni moderate (între 10 și 19 % din stoc).
ANL are alocate anul acesta credite bugetare în valoare totală de 285,9 milioane lei. Totuși, bugetul este mai mare cu peste 26,5 %, față execuția bugetară pentru anul 2024 care a fost de 225,86 milioane lei.
Având buget redus și activitatea agenției este la un nivel destul de scăzut. Anul trecut, Agenția Națională pentru Locuințe a lansat 25 de proceduri de achiziție publică pentru atribuirea de contracte execuție lucrări de construire în valoare totală estimată de 284,6 milioane lei, fără TVA. Valoarea medie a unui contract a fost de 11,38 milioane lei, fără TVA.
În primele două luni și jumătate din acest an au fost lansate 8 licitații, valoarea medie per procedură fiind de 12,08 milioane lei, fără TVA.
Bugetul de anul acesta este majoritar alocat pentru construirea de locuințe pentru închiriere, destinate tinerilor (265 milioane lei).
Programul locuințe de serviciu are alocată suma de 16,5 milioane lei. Iar Programul-pilot locuințe sociale pentru comunitățile de romi: 4,4 milioane lei.
Cele 1.251 de unități locative pe care ANL estimează că le va finaliza anul acesta sunt împărțite în 1.200 de locuințe pentru tineri, destinate închirierii, inclusiv pentru specialiștii din sănătate și învățământ; 30 de locuințe de serviciu și 21 de locuințe sociale pentru comunitățile de romi.
În prezent, la nivel național, se află în execuție prin programele derulate de ANL un număr de 2.300 de unități locative.
Pe parcursul acestui an urmează să înceapă construirea a încă 2.100 de unități locative, potrivit domnului Oproiu.
În total, anul trecut, ANL a recepționat 522 de unități locative, potrivit comunicatelor sale de presă.
Dintre acestea, 20 au fost locuințe de serviciu, în Târgoviște. Alte 48 au fost destinate pentru specialiștii din sănătate și învățământ, tot în municipiul Târgoviște.
Restul de 454 locuințe recepționate au fost locuințe pentru tineri destinate închirierii.
Situația plăților către constructori
Directorul general al Agenției Naționale pentru Locuințe, Ionel Emanuel Oproiu, afirmă că în prezent agenția nu are restanțe la plată față de firmele de construcții implicate în proiectele sale. n