Finanțări pentru 7 noi programe au fost incluse în bugetul pentru acest an al Administrației Fondului pentru Mediu. În plus, Programul Casa Verde Plus completează programul deja existent pentru panouri fotovoltaice, adăugând acum soluții de încălzire pe bază de pompe de căldură.
Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2025 al Administrației Fondului pentru Mediu, aprobat de Guvern, depășește suma de 16,42 miliarde de lei.
Fondurile vor fi utilizate pentru finanțarea angajamentelor din sesiunile anterioare, continuarea programelor deja cunoscute, precum și pentru lansarea unor noi inițiative de mediu și eficiență energetică.
Sumele ce se regăsesc în bugetul AFM pentru 2025 vizează atât finanțarea programelor deja cunoscute, cât și lansarea unor noi programe de finanțare.
“Bugetul Administrației Fondului pentru Mediu pentru anul 2025, aprobat astăzi, reprezintă o creștere semnificativă de aproape 18% față de 2024”, a precizat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.
Principalele programe finanțate în anul 2025 sunt:
– Programul privind panourile fotovoltaice – 1,5 miliarde de lei pentru relansarea programului în 2025;
– Programul Rabla auto – 1,43 miliarde de lei pentru promovarea vehiculelor nepoluante, pentru lansarea unei noi sesiuni dedicate persoanelor fizice și juridice, care de această dată se vor înscrie direct în platformă, nu prin intermediul dealerilor;
– Iluminat public stradal cu LED – 500 de milioane de lei pentru relansarea programului în 2025;
– Eficiență energetică în clădiri publice – 500 de milioane de lei pentru lansarea unei noi sesiuni de finanțare;
– Rabla sobe – 250 de milioane de lei pentru instalarea de aparate de încălzire în zonele montane;
– Finanțarea bateriilor de stocare pentru sisteme fotovoltaice – 400 de milioane lei pentru completarea investițiilor realizate prin programele de energie verde;
– Program Casa Verde PLUS – pompe de căldură – 100 de milioane de lei pentru completarea sistemelor fotovoltaice existente cu soluții de încălzire eficiente.
– Înființarea de parcuri în aglomerările din București – 50 de milioane de lei pentru crearea de spații verzi în vederea reducerii poluării.
– Program sportiv FOTE Brașov 2027 – 50 de milioane de lei pentru eficientizarea energetică a infrastructurii schiabile;
– Rabla Termopane – înlocuirea termopanelor pentru eficiență energetică – 50 de milioane de lei pentru reducerea pierderilor de căldură în locuințe;
– Programul național de creștere a sechestrării carbonului în pădurile din fondul forestier național – 200 de milioane de lei.
Bugetul alocat reflectă angajamentul Guvernului de a sprijini tranziția verde, modernizarea infrastructurii energetice și protejarea mediului înconjurător, contribuind astfel la obiectivele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, strategiile naționale de mediu și angajamentele internaționale ale României în domeniul combaterii schimbărilor climatice.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025