Oferte locuri de munca top

ADR Vest: Primele plati facute AM PR Vest au fost la o luna de la depunerea cererilor

Sorin Maxim, director general ADR Vest

Pentru Programul Regional Vest 2021-2027, plățile către beneficiari sunt realizate direct de la nivelul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest în calitate de Autoritate de Management. Aceasta spre deosebire de Programul Operațional Regional 2014-2020, în care plățile aferente solicitărilor de decont înaintate de beneficiarii proiectelor sunt realizate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management.

 

 

 

”Au existat întârzieri la plată în programul 2014-2020 și ne străduim să îndreptăm acest neajuns. De exemplu, primele plăți făcute de AM PR Vest au avut o durată medie de realizare de 30 de zile de la depunerea cererilor”, spune Sorin Maxim, director general ADR Vest.

Și precizează: ”Scurtarea timpului în care se realizează plățile către beneficiari reprezintă una din preocupările noastre, iar dacă avem asigurate resursele la nivel de program estimăm ca acesta să nu depășească o lună din momentul avizării de către Autoritatea de Management”.

În cadrul apelurilor lansate de AM PR Vest nu există criterii sau condiționări legate de finalizarea la termen a proiectelor anterioare, dar noile proiecte nu pot completa sau continua proiecte neimplementate sau implementate parțial. ”Mai mult, nu finanțăm proiecte care au fost oprite la finanțare din motive ce țin de beneficiari”, subliniază directorul general ADR Vest.

Departajarea și contractarea proiectelor se face în ordinea punctajelor obținute în etapa de evaluare tehnică și financiară, condiționat de încadrarea în alocarea lansată.

Pentru proiectele care cumulează același punctaj, departajarea se realizează în conformitate cu detalierile din ghidul aferent apelului: fie în funcție de data și ora depunerii cererii de finanțare, fie în funcție de punctajul obținut la o selecție de criterii din cadrul Grilei de evaluare tehnică și financiară, cu relevanță semnificativă pentru respectiva tipologie de finanțare.

Mai mult, în cadrul programelor regionale, conform OUG 133/2021 și al memorandumului Ministerului Finanțelor din 4 aprilie 2024, fiecare Autoritate de Management regională poate supracontracta în limita a cel mult 50% la nivel de program, dar nu mai mult de 100% la nivel de prioritate dacă se consideră necesar.

Contribuția minimă a solicitantului la finanțarea investiției diferă în funcție de locația de implementare a proiectului și de categoria IMM

În cadrul apelurilor de proiecte dedicate microîntreprinderilor, valoarea minimă a finanțării nerambursabile acordată este de 30.000 de euro, iar valoarea maximă acordată este de:

  • 200.000 de euro pentru domeniul producției, dacă ponderea cifrei de afaceri din CAEN finanțat în anul anterior depunerii proiectului este mai mare sau egală cu 30%, sau 60.000 euro, dacă este cuprinsă între 0 și 30%.
  • 120.000 de euro pentru domeniul serviciilor, dacă ponderea cifrei de afaceri din CAEN finanțat în anul anterior depunerii proiectului este mai mare sau egală cu 30%, sau 60.000 euro, dacă este cuprinsă între 0 și 30%.

În cadrul apelului de proiecte dedicat sprijinului IMM-urilor, valoarea finanțării nerambursabile acordată este de minimum 300.000 de euro și maximum 4.000.000 de euro, pentru investițiile din domeniul producției, respectiv de minimum 200.000 de euro și maximum 1.000.000 euro, pentru investițiile din domeniul serviciilor.

În cadrul Programului Regional Vest, contribuția minimă a solicitantului la finanțarea investiției diferă în funcție de locația de implementare a proiectului și de categoria IMM în care se încadrează. Astfel, pentru componentele finanțabile prin ajutor de stat regional este de:

  • 30% din valoarea totală eligibilă a investiției pentru microîntreprinderile și întreprinderile mici, respectiv 40% pentru întreprinderile mijlocii care au locația de implementare în județul Hunedoara;
  • 40% din valoarea totală eligibilă a investiției pentru microîntreprinderile și întreprinderile mici, respectiv 50% pentru întreprinderile mijlocii care au locația de implementare în județul Caraș-Severin;
  • 50% din valoarea totală eligibilă a investiției pentru microîntreprinderile și întreprinderile mici, respectiv 60% pentru întreprinderile mijlocii care au locația de implementare în județele Arad sau Timiș;

Pentru componentele finanțabile prin ajutor de minimis, contribuția este de 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului pentru întreprinderile care au locația de implementare în județele Hunedoara sau Caraș-Severin, 17% pentru cele cu locația de implementare în județul Arad și 24% pentru întreprinderile cu locația de implementare în județul Timiș.

În ghidurile de finanțare destinate solicitanților privați, la secțiunea 12 – Aspecte privind managementul financiar, sunt detaliate mecanismele de decontare. Astfel, finanțarea nerambursabilă se poate deconta prin următoarele trei mecanisme: cereri de prefinanțare, cereri de plată, cereri de rambursare.

Prin cererea de prefinanțare, beneficiarul solicită autorității de management virarea unei tranșe de maximum 40% din valoarea totală a ajutorului pentru plata cheltuielilor necesare implementării proiectelor finanțate din fonduri europene, fără depășirea valorii totale eligibile a contractului de finanțare.

Prin cererea de plată, beneficiarul solicită autorității de management virarea sumelor necesare pentru plata cheltuielilor eligibile, rambursabile, conform contractului de finanțare, în baza facturilor/ facturilor de avans. După încasarea sumelor virate de către autoritatea de management, în maximum 10 zile lucrătoare, beneficiarii au obligația de a depune cererea de rambursare aferentă cererii de plată la autoritatea de management, prin care se justifică utilizarea sumelor plătite de către autoritatea de management ca urmare a cererii de plată.

Prin cererea de rambursare, beneficiarul solicită autorității de management virarea sumelor aferente cheltuielilor eligibile efectuate conform contractului de finanțare sau prin care se justifică utilizarea prefinanţării.

Firmele de construcții  pot obține finanțări de până la 1 milion de euro, producătorii de  materiale de construcții de până la 4 milioane de euro

Firmele care activează în domeniul construcțiilor pot depune proiecte în cadrul apelului de proiecte 1.3B – Sprijin pentru IMM-uri al Programului Regional Vest. Anexa 19 – Domenii de activitate eligibile reglementează activitățile aferente codurilor CAEN pentru care se pot depune cereri de finanțare în cadrul apelului menționat.

De asemenea, pe viitor, la relansarea apelurilor pentru microîntreprinderi, firmele de construcții pot depune proiecte în cadrul apelului 1.3A – Sprijin pentru microîntreprinderi, cu respectarea condițiilor de finanțare din ghidul solicitantului.

În ceea ce privește valoarea finanțării, firmele de construcții care prestează servicii pot obține finanțări de până la 1 milion de euro, iar firmele de construcții care activează în domeniul producției materialelor de construcții pot obține finanțări de până la 4 milioane de euro, fonduri nerambursabile plus confinanțarea beneficiarului.

Apelul de proiecte a fost lansat, perioada de depunere a cererilor de finanțare fiind 01.08.2024 – 31.08.2024.

Sus