Pentru susținerea întreprinderilor, îmbunătățirea eficienței energetice și pentru dezvoltarea de infrastructură de turism și agrement, ADR Sud Muntenia, Nord-Vest și Nord – Est au decis să atribuie în mod direct Băncii Europene de Investiții (BEI) implementarea instrumentelor financiare, în limita bugetelor alocate prin programele aflate în gestiunea lor.
În acest sens, au încheiat cu BEI, în 17 octombrie 2024, un acord de finanțare (fișier atașat la finalul știrii), ce urmează să fie aprobat prin HG.
Instrumentul financiar avut în vedere este de tip împrumut combinat cu grant (unde grantul se acordă sub forma de capital rebate) formând o singură operațiune care se supune regulilor aferente instrumentelor financiare.
Pentru implementarea instrumentelor financiare se utilizează modelul fondului de participare administrat de BEI ca entitate desemnată, în cadrul unei platforme multi-regionale de investiții pentru România.
Fondul de participare este gestionat de BEI ca bloc de finanțare separat.
BEI selectează intermediarii financiari în baza procedurilor proprii asigurându-se astfel un tratament transparent și nediscriminatoriu și încheie cu aceștia acorduri operaționale.
Pentru implementarea acestui tip de finanțare BEI pune la dispoziția intermediarilor financiari selectați fondurile din programe.
În situația neadoptării măsurilor, respectiv aprobarea Acordului de finanțare de către Guvern, realizarea indicatorilor și atingerea obiectivelor stabilite la nivelul celor trei Programe Regionale ar putea fi afectate semnificativ, cu impact asupra atingerii țintelor de absorbție stabilite la nivel național.
Astfel, este necesară implementarea măsurilor pentru a evita plata de penalități. Neadoptarea măsurilor preconizate, în regim de urgență, va avea impact negativ din perspectiva riscului de nefinalizare de către beneficiari a obiectivelor de investiții finanțate prin Politica de Coeziune, cu aplicarea de posibile corecții financiare în cazul neîndeplinirii indicatorilor de program asumați.
În cadrul celor trei Programe Regionale vor fi susținute prin instrumente financiare adaptate nevoilor specifice ale economiei locale și regionale, următoarele sectoare:
PR Sud Muntenia
Fonduri UE în sumă totală de 219.851.827euro și contribuția publică națională în sumă de 38.797.381euro, din care:
* Infrastructura de afaceri – Prioritatea 1. O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și afaceri dinamice, RSO1.3. Consolidarea creșterii durabile și a competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă în IMM-uri, inclusiv prin investiții productive; Fonduri UE în sumă de 39.851.827 euro și contribuția publică națională în sumă de 7.032.675 euro.
Destinatarii finali ai instrumentului financiar pentru turism și infrastructură de afaceri sunt în principal autoritățile publice locale din Regiunea Sud Muntenia, promotorii de proiecte privați, precum și potențialele parteneriate între cele două tipuri de destinatari finali (publici și privați).
* Măsuri de eficiență energetică în casele unifamiliale – Prioritatea 2. O regiune cu orașe prietenoase cu mediul, RSO2.1. Promovarea măsurilor de eficiență energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; Fonduri UE în valoare de 120.000.000 euro și contribuția publică națională în sumă de 21.176.470 euro.
Beneficiarii finali eligibili sunt proprietarii de case unifamiliale.
* Infrastructura turistică – Prioritatea 6. O regiune atractivă, RSO5.1. Promovarea dezvoltării sociale, economice și de mediu integrate și incluzive, a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane și RSO5.2. Promovarea socială integrată și incluzivă, dezvoltare locală economică și de mediu, cultură, patrimoniu natural, turism durabil și securitate în alte zone decât zonele urbane; Fonduri UE în valoare de 60.000.000 euro și contribuția publică națională în sumă de 10.588.235 euro.
PR Nord-Vest:
* Măsuri de eficiență energetică în casele unifamiliale – Prioritatea 3. O regiune cu localități prietenoase cu mediul, RSO2.1. Promovarea măsurilor de eficiență energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; Fonduri UE în valoare de 15.000.000 euro și contribuția publică națională în sumă de 2.647.058 euro.
Destinatarii finali ai instrumentului financiar sunt locuințele unifamiliale.
PR Nord-Est:
* Măsuri de eficiență energetică în clădirile publice – Prioritatea 3. O regiune durabilă, mai prietenoasă cu mediul, RSO2.1. Promovarea măsurilor de eficiență energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră; Fonduri UE în valoare de 30.000.000 euro și contribuția publică angajată în sumă de 5.200.000 euro.
Destinatarii finali vizați sunt administrația publică locală, administrația publică centrală, universități publice.
Potrivit Strategiei Naționale de Renovare pe Termen Lung (SNRTL), în România sunt aproape 5,6 milioane de clădiri, corespunzând la aproximativ 644 milioane mp de suprafață încălzită. Clădirile rezidențiale constituie 90% din întregul fond de clădiri, reprezentând 582 milioane mp de suprafață încălzită. Dintre clădirile rezidențiale, locuințele unifamiliale reprezintă cea mai mare pondere, deținând aproximativ 58% din total, urmată de clădirile multifamiliale, cu aproximativ 33%.
Consumul final de energie în sectorul rezidențial a scăzut cu 8,4% de la 8,10 Mtep la 7,42 Mtep, iar această tendință descendentă se menține datorită implementării intervențiilor pentru creșterea eficienței energetice în clădiri și reducerea emisiilor de GES.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024