Solplanet x AeroFix

Actualizarea devizelor pentru proiectele cu fonduri europene

Devizele pentru proiectele de investiții finanțate din fonduri europene ar putea fi actualizate. Atât pentru proiectele pre-aprobate, cât şi pentru cele ce urmează să fie executate în Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare (POIM) vor avea loc discuții reprezentanţii Comisiei Europene, după cum a anunțat ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu.

”La Bruxelles vom avea o discuţie foarte, foarte aplicată cu reprezentanţii Comisiei Europene legată de actualizarea devizelor pe proiectele care au fost începute în urmă cu câţiva ani. După cum ştiţi, preţurile practicate astăzi pe piaţă sunt altele, de la salarii la materii prime. Deci, este nevoie să avem această discuţie cu Comisia Europeană legată de posibilitatea ca şi pentru proiectele pre-aprobate şi pentru ce urmează să actualizăm să ajustăm valoarea la lucrările pe care le vom executa pentru a ne asigura că avem firme de construcţii la licitaţii şi că ele se pot acoperi din aceste costuri cu ceea ce au de executat”, a declarat Roxana Mânzatu, într-o conferinţă de specialitate organizată la Forumul Regional al Apei de la Bucureşti, citată de Agerpres.

Viitorul POIM va pune un accent important pe canalizare

Programul Operaţional pentru Infrastructură Mare pentru următoarea perioadă de finanțare 2021 – 2027 nu este definitivat, dar ministrul spune că au început să fie discutate câteva principii între Guvernul României şi Comisia Europeană.

Viitorul POIM va pune un accent important pe canalizare, pe proiectele de apă uzată, pentru că pe această zonă România are risc de infringement şi de penalităţi.

Pentru zona de investiţii în apă potabilă, Comisia Europeană recomandă investiţii de dimensiuni mai reduse şi o prioritizare pe aglomerările care depăşesc 5.000 de locuitori.

”Un subiect pe care l-am agreat în discuţiile de nivel tehnic cu Comisia este să încurajăm promovarea de proiecte de mici dimensiuni către acelaşi beneficiar în baza unui singur Masterplan regional”, a mai spuns Roxana Mânzatu.

În ceea ce privește înființarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în țara noastră sunt 44 de proiecte, aflate în diferite faze de implementare. Dintre aceste, 22 de proiecte au în elaborare studiile de fezabilitate în: Sibiu-Mediaş, Bacău, Prahova, Mehedinţi, Caraş-Severin, Neamţ, Călăraşi, Tulcea, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Bistriţa, Arad, Vaslui, Harghita, Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Giurgiu, Covasna, Bihor şi Mureş.

De asemenea, 11 proiecte se află în fază avansată de pregătire (Satu Mare, Suceava, Teleorman, Brăila, Ilfov – EuroApaVol, Sibiu-Făgăraş, Buzău, Argeş, Iaşi, Oneşti şi Ghidigeni), în valoare de 2,61 miliarde de euro, din care pentru o valoare de 598 milioane de euro se estimează contractare la începutul lunii octombrie 2019, aferentă a patru proiecte – Satu Mare, Buzău, Oneşti şi Ghidigeni.

În acelaşi timp, un număr de şapte proiecte au fost aprobate la nivelul Comisiei Europene, în valoare de 1,22 miliarde de euro, pentru zonele Valea Jiului, Vrancea, Alba, Galaţi, Timiş, Turda-Câmpia Turzii şi Cluj-Sălaj.

Pe de altă parte, sunt două proiecte cu o finanţare de 758 de milioane de euro, retrase din evaluare (Ilfov şi Raja Constanţa), ce urmează a fi retransmise în versiune revizuită pe durata lunii septembrie.

În plus, există un proiect în valoare de 374 de milioane de euro, aprobat de Autoritatea de Management (AM) pentru judeţul Dolj şi ce urmează să fie transmis Comisiei Europene, în timp ce un alt proiect pentru judeţul Olt (în valoare de 240 de milioane de euro) se află în verificare administrativă şi a eligibilităţii.

Proiectul pentru judeţul Botoşani nu are semnat contractul de asistenţă tehnică.

 

 

Citiți și:

Prima etapa din cadrul unui amplu proiect rezidential a fost autorizata

Cat costa manopera pentru montajul acoperisului

Mare proiect rezidential in apropierea Capitalei, blocat

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus