Activitatea industrială din țara noastră a scăzut în primul trimestru al acestui an față de perioada similară din anul anterior, după cum apreciază Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Trendul descendent este generat de incertitudinile legate de cererea globală. În plus, tensiunile geopolitice exercită presiuni suplimentare asupra sectorului industrial, aducând un climat de incertitudine pentru evoluția acestuia.
Analiza evoluției industriei în primul trimestru, comparativ cu perioada similară din anul precedent, conform estimărilor agenților economici, indică o tendință de scădere pentru toţi indicatorii economici utilizaţi.
Se preconizează o diminuare a volumului cifrei de afaceri deflatat pe total, pe piaţa internă şi în special pe piața externă, o scădere a producției industriale și o reducere a stocurilor de produse finite.
Aceste evoluții sugerează o adaptare a producției la cererea modestă, reflectând o ajustare structurală în condițiile actuale de piață.
Se estimează o reducere de 3,6% a producției industriale în contextul unei scăderi de 1,4% a cifrei de afaceri totale, cu o diminuare de 2,6% a cifrei de afaceri pe piața externă, generată de cererea internațională în scădere.
În paralel, cifra de afaceri pe piața internă se va reduce cu 1,2%, pe fondul unei cereri locale mai puţin dinamice.
Stocurile de produse finite pot avea o scădere de 8,6%, în contextul anticipat de agenţii economici, continuând trendul reducerilor importante de stocuri început încă din trimestrul III 2023, ca rezultat al eforturilor de optimizare logistică și de evitare a supra-aprovizionării într-un climat economic incert.
Agenţii economici prevăd o scădere de 1,5% a numărului mediu de salariați, ca urmare a reducerii volumului producției și a unei restructurări moderate, în special în întreprinderile mici și mijlocii.
Această reducere de personal, împreună cu diminuarea de 3,6% a producției industriale, ar putea duce la o contracție de 1,9% a productivității muncii.
În comparație cu trimestrul anterior, se prognozează o evoluție negativă pentru majoritatea indicatorilor din sectorul industrial, inclusiv producția și cererea totală, cu accent pe piața internă, şi, în aceiaşi măsură, a productivităţii muncii.
Estimări pozitive se anticipează doar pentru stocurile de produse finite şi numărul mediu de salariați.
Întreprinderile estimează pentru primul trimestru din 2025, comparativ cu trimestrul anterior, o scădere de 4,9% a producției, ca urmare a cererii mai reduse pentru mărfurile industriale.
În același timp, cifra de afaceri totală a industriei este preconizată să scadă cu 8,2%, cu reduceri mai importante, de 12,4% pe piața internă și de doar 0,9% pe piața externă, sugerându-se o inversare a tendinței pozitive înregistrate în ultimul trimestru al anului trecut.
În acest context, se anticipează o creştere de 3,7% a stocurilor de produse finite, o evoluție previzibilă având în vedere scăderea atât a producției industriale, cât și a cifrei de afaceri totale.
În același timp, se preconizează o creștere ușoară de 0,4% a numărului mediu de salariați, ceea ce, împreună cu reducerea estimată de 4,9% a producției industriale, va duce la o scădere de 5,6% a productivității muncii.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025