Un nou plan de acțiuni urmează să fie aplicat pentru îndeplinirea Strategiei pentru dezvoltarea turismului balnear. (atașat plan de actiuni)
Lipsa de coerență în aplicarea măsurilor de redresare a sectorului de turism balnear este una dintre cauzele pentru care România are un nivel redus de valorificare deși are un potențial turistic foarte ridicat de dezvoltare.
Pornind de la necesitățile de dezvoltare ale turismului balnear, se vor putea derula acţiuni care vor avea rolul de a conştientiza factorii de răspundere, la diferite nivele, cu privire la măsurile care se pot întreprinde pentru îmbunătățirea turismului balnear, a atractivității și competitivității României ca destinație turistică.
Intrarea în vigoare a Planului de acțiune 2025-2030 din Strategia pentru dezvoltarea turismului balnear va genera o serie de beneficii semnificative, precum creșterea numărului de turiști și dezvoltarea infrastructurii, ce include:
*Modernizarea stațiunilor balneare și balneoclimatice: Actualizarea infrastructurii și a facilităților medicale și turistice va transforma stațiunile într-o opțiune competitivă la nivel internațional, îmbunătățind calitatea serviciilor oferite.
*Atracția investițiilor private: Strategia va crea un cadru favorabil atragerii de investiții private în dezvoltarea hotelurilor, spa-urilor și altor facilități turistice, generând oportunități pentru investitori și dezvoltatori.
*Acces la fonduri europene: Implementarea unui plan de acțiune clar și bine structurat va permite accesarea de fonduri europene și naționale pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, medicale și a rețelelor de transport în zonele balneare.
Planul de acțiune își propune să ghideze demersurile de implementare, evaluare și monitorizare ale Strategiei pentru dezvoltarea turismului balnear aprobată în 2019. În acest sens au fost stabilite 52 de acțiuni, ce vor fi implementate în perioada 2025 – 2030, printre care sunt incluse:.
*Crearea unui Grup de lucru interinstituțional pentru dezvoltarea turismului balnear și implementarea strategiei
*Creșterea calității serviciilor și a siguranței pacienților
*Îmbunătățirea cadrului privind planificarea urbană și amenajarea turistică.
Finanțarea necesară îndeplinirii obiectivelor va fi realizată în limita bugetelor anuale aprobate ale autorităților/instituțiilor publice implicate, precum și din alte surse legal constituite, inclusiv prin programele cu finanțare europeană.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025