Oferte locuri de munca top

Acordul de pret in avans, clarificat prin modificarea Codului Fiscal

Modul în care funcționează acordul de preț în avans, un instrument folosit de companii pentru a stabili din timp prețurile la anumite tranzacții, astfel încât să se evite neclaritățile sau controalele fiscale ulterioare, a fost clarificat prin adoptarea de către Guvern a unor modificări ale Codului de procedură fiscală.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat modificările:

Acorduri de preț în avans (APA) – companiile pot conveni în prealabil, printr-un acord încheiat cu ANAF, modul în care vor fi impozitate tranzacțiile cu entități din cadrul aceluiași grup.

Dacă până acum acordurile se refereau doar la viitor, fără a putea corecta sau valida aspecte fiscale din trecut, acum a fost introdusă posibilitatea aplicării retroactive a APA-urilor, pentru o perioadă de până la 5 ani.

Măsura vizează sprijinirea contribuabililor de bună-credință, transparentizarea în relația cu organele fiscale, siguranța fiscală și conformarea voluntară, având ca scop creșterea nivelului de predictibilitate în relațiile cu autoritățile fiscale.

Suspendarea inspecțiilor fiscale pe perioada analizării cererii APA – în cadrul actual, o companie putea fi supusă unei inspecții fiscale chiar în timp ce avea o cerere de APA în analiză, ceea ce genera riscul unor decizii contradictorii sau premature.

Acum este stabilit un principiu clar: inspecțiile se suspendă pe perioada analizării cererii de acord de preț în avans, fără a mai fi limitate de termenul standard de 6 luni.

Procedura mediată, modernizată – în linie cu standardele OCDE și UE.

Dacă până acum contribuabilii aveau acces limitat la procedura mediată, iar soluționările transfrontaliere erau adesea lente, acum este introdusă mai multǎ claritate și eficiență: contribuabilii pot iniția procedura chiar înainte ca prejudiciul să se materializeze, se stabilește un termen de 3 ani pentru deschiderea procedurii și, foarte important, pot fi modificate sau anulate actele administrativ fiscale emise anterior, dacă intră în conflict cu soluția convenită internațional.

”Totodată, ANAF a demarat zilele trecute procedura verificării potențialelor exporturi de profituri. Concret, am invitat companiile să declare cheltuielile realizate în perioada 2020 – 2024 sub o formă defalcată, care nu rezultă din alte declarații anterioare depuse la ANAF (ex: cheltuieli cu serviciile de marketing, cu serviciile de management, de vânzări, consultanță, know-how, etc.). Ne dorim astfel să asigurăm un tratament fiscal transparent și echitabil pentru toți contribuabilii”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Noi reguli privind procedura amiabilă pentru evitarea dublei impuneri

În plus, au fost revizuite prevederile legale referitoare la procedura amiabilă pentru evitarea dublei impuneri, o situație dificilă în multe cazuri, în special în contextul schimbărilor legislative internaționale, precum pilonul 2.

Noile reguli vor operaționaliza mai bine deciziile finale ale disputelor fiscale internaționale și vor asigura o aplicare practică a soluțiilor, contribuind la creșterea credibilității României ca partener fiscal responsabil.

Ministerul Finanțelor precizează că inspecțiile fiscale vor fi direcționate în continuare pe baza analizelor de risc, fără a avea o țintă specifică pentru anumite companii, și vor fi adaptate realităților economice actuale prin actualizarea legislației la standardele UE și OCDE.

În prezent, în evidențele ANAF se află 135 de cazuri de proceduri amiabile încă nesoluționate, iar 9 cazuri au fost rezolvate. De asemenea, au fost emise în total 75 de acorduri de preț în avans din anul 2010 și până în prezent.

În stocul actual există 80 de acorduri de preț în avans fără o soluție finalizată. ANAF va accelera în continuare demersurile pentru deblocarea și finalizarea acestor cazuri, în vederea eficientizării procesului și accelerării soluțiilor pentru contribuabili.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus