Asigurarea de răspundere civilă profesională dedicată arhitecților și inginerilor în domeniul construcțiilor te ajută să-ți continui activitatea când dintr-o eroare poți provoca prejudicii banești clienților tăi.
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au fost preocupați să își contruiască locuințe cât mai trainice și n-a durat mult până când și-au dorit să fie și cât mai arătoase. Și iată cum cele două profesii, cea de constructor și cea de arhitect, s-au dezvoltat împreună, dar separat … Se spune că, dacă în construcția clădirilor ar fi implicați doar arhitecții, acestea s-ar prăbuși singur, iar dacă ar fi implicați doar inginerii, acestea ar fi demolate imediat din motive estetice. Lăsând gluma la o parte, rivalitatea dintre arhitecți și inginerii constructori este proverbială și este una din acele rivalități constructive, din care au de câștigat și protagoniștii, dar și beneficiarii lucrărilor. Noi le susținem succesul prin asigurările de răspundere civilă profesională dedicate celor două profesii.
Pandemia a adus schimbări majore în viața tuturor, așa că acum, design-ul urban și arhitectura trebuie să se adapteze și ele unor noi nevoi. Cum arhitectul are responsabilitatea profesională și civică pentru o arhitectură sustenabilă, pentru o arhitectură atentă la cerințele orașului, ale comunității dar și ale beneficiarului, el trebuie să găsească și soluții pentru regândirea spațiilor comerciale sau a zonelor de locuit, astfel încât ele să răspundă nevoilor prezente.
Cu siguranță că nimeni nu își dorește să își prejudicieze clienții, dar erorile pot fi greu de estimat și, de cele mai multe ori, ele pot fi și foarte costisitoare, mergând până în punctul în care îți pun în pericol afacerea. Iar provocările nu se opresc aici.
Dacă prestezi servicii profesionale cu privire la activități de: arhitectură, inginerie, expertiză și verificare tehnică a proiectelor, supervizare, coordonare sau asistență tehnică, proiectare, elaborare de documentații, specificații, studii și soluții în domeniul construcțiilor, te poți asigura împotriva eventualelor pierderi bănești pe care le-ai putea suporta în legatură cu erori sau greșeli profesionale. În felul acesta te vei putea concentra pe ce ai de făcut, lăsând grijile în seama unui partener de încredere.
Asigurarea acoperă prejudiciile pe care le-ai cauzat, prin exercitarea profesiei, clienților tăi cu care ai încheiat un contract scris de prestări servicii, ca urmare a unor fapte săvârșite din culpă, prin omisiune, neglijență sau eroare și pentru care devii răspunzător în baza acelui contract, a legii și a Codului privind conduita etică și profesională. Beneficiile pe care le oferă o astfel de asigurare sunt multe, însă poate cel mai important dintre ele este continuitatea. Altfel spus, asigurarea îți oferă resursele necesare pentru ca afacerea ta să nu sufere ca urmare a plății sumelor cuvenite clientului prejudiciat. De asemenea, va crește încrederea partenerilor de business și a clienților, având un impact pozitiv în dezvoltarea și reputația companiei tale.
Răspunderea civilă profesională a arhitecților și inginerilor în domeniul construcțiilor se poate acorda atât pentru întreaga activitate a clientului tău, căt și pentru proiecte individuale. Groupama îți oferă posibilitatea achiziționării ambelor tipuri de asigurare.
În plus, asigurarea poate acoperi și subcontractorii care desfășoară activități în domeniul arhitecturii/ proiectării, implicați în proiectele asigurate, cu care ai încheiat contracte de prestari servicii, dar numai dacă lucrează sub îndrumarea și supravegherea ta directă.
Știm că uneori e bine să înveți și din greșeli, însă și mai bine ar fi să avem lecția deja învățată – exemplul de mai jos îți poate fi de ajutor:
Compania de arhitectură asigurată primește o înștiințare de deschidere a unui proces civil împotriva sa, cu privire la plata unor despăgubiri ca urmare a executării necorespunzătoare a obligațiilor contractuale, respectiv executarea necorespunzătoare a lucrărilor și nerespectarea prețului din ofertă.
Obiectul contractului îl reprezintă servicii de asistență, evaluare a ofertelor de lucrări și verificare a proiectului în timpul execuției unui imobil destinat domeniului industrial. În cadrul procesului au fost întocmite expertize tehnice și contabile, despăgubirea plătită fiind de cca. 900.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată și pierderile suferite de clientul firmei de arhitectură.
Prima de asigurare plătită a fost de 22.500 lei cu la o limită de acoperire de 2.250.000 lei.
Mai multe informații despre soluțiile pentru constructori pot fi găsite pe site-ul Groupama Asigurări: https://www.groupama.ro/persoane-juridice/asigurari-pentru-constructori
Puteți, de asemenea, să contactați unul dintre specialiștii Groupama: https://www.groupama.ro/contact