Urare An Nou 2024

Achizitiile publice de iluminat rutier și de semnalizare rutiera se fac si dupa criterii ecologice

Achizițiile publice de sisteme de iluminat rutier și de semnalizare rutieră vor trebui să ia în calcul și criterii ecologice, după cum prevede un ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice intrat recent în vigoare.

Aspectele de mediu vizate de criteriile ecologice privind achizițiile publice verzi pentru iluminatul rutier sunt împărțite în trei mari categorii: consumul de energie, poluarea luminoasă și durata de viață.

Grupa de produse cuprinde:

* Instalații noi de iluminat;

* Modernizarea și reabilitarea diferitelor instalații deja existente prin înlocuirea corpurilor de iluminat;

* Înlocuirea diferitelor surse de lumină sau a dispozitivelor de control ale corpurilor de iluminat existente;

* Înlocuirea surselor de lumină, a lămpilor sau a corpurilor de iluminat în condiții identice în instalațiile existente, fără o proiectare sau reproiectare luminotehnică.

Grupul de produse nu conține instalațiile de iluminat pentru tuneluri, stații de taxare, canale și ecluze, parcări, situri comerciale sau industriale, instalații sportive, monumente și fațadele clădirilor.

În conformitate cu standardul EN 13201-1 termenul de „iluminat rutier” se referă la instalații fixe de iluminat destinate să asigure, în timpul perioadelor nocturne, o bună vizibilitate pentru utilizatorii zonelor publice exterioare de trafic, cu scopul de a susține siguranța și fluiditatea traficului precum și siguranța publicului.

Achiziționarea de sisteme de semnalizare rutieră este abordată separat, utilizând criterii care se axează în mod predominant pe costurile generate pe durata ciclului de viață.

Sistemele de iluminat rutier au impact asupra mediului pe trei direcții, respectiv în ce privește consumul de energie, poluarea luminoasă și generarea de deșeuri.

Actualele criterii ecologice pentru sistemele de iluminat rutier stabilesc specificații tehnice ecologice, factori de evaluare ecologici și clauze contractuale care să asigure respectarea de către operatori a obligațiilor de protecție a mediului.

Atunci când introduc criteriile ecologice în documentațiile de atribuire autoritățile contractante au obligația de a utiliza factorii de evaluare și clauze contractuale astfel cum acestea sunt corelate cu anumite specificații tehnice din noul ordin al președintelui ANAP. Echipamentele de iluminat rutier care intră în domeniul de aplicare a grupului de produse pot varia substanțial în ceea ce privește natura acestora și evoluează rapid.

Din acest motiv, o serie de criterii includ clauze condiționale care prevăd circumstanțele în care criteriile ar trebui să fie considerate suficient de relevante pentru a fi incluse în anunțurile de participare.

Criteriile actuale prezintă un interes potențial pentru orice autorități contractante care dețin sau gestionează instalații de iluminat rutier și/sau care trebuie să achiziționeze noi echipamente de iluminat rutier.

Înainte de a se lua o decizie cu privire la publicarea oricărui anunț de participare, ANAP recomandă ca autoritatea contractantă să evalueze orice echipament de iluminat existent utilizat în infrastructura sa și să compare performanța tehnică existentă și factorii de cost cu produsele disponibile pe piață.

În cazul în care un cost preliminar pe ciclu de viață indică faptul că sunt posibile economii majore în ceea ce privește costurile energiei/întreținerii, includerea criteriilor ecologice privind achiziiile publice verzi devine deosebit de relevantă.

În funcție de situație (de exemplu, noi instalații, modernizarea și reproiectarea unei instalații, modernizarea simplă a unei instalații, modernizarea numai a dispozitivelor de control sau numai pentru situațiile similare), diferite criterii dobândesc grade diferite de relevanță.

Criteriile ecologice vizează următoarele categorii de produse:

* Computere, monitoare, tablete, smartphone-uri;

* Hârtie de copiat și hârtie grafică;

* Echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii;

* Mobilier;

* Produse de curățenie interioară;

* Produse textile;

* Echipamente electrice și electronice utilizate în sectorul asistenței medicale;

* Produse pentru amenajarea spațiilor publice verzi;

* Centrale termice cu apă;

* Sisteme de iluminat rutier și semnalizare rutieră;

* Autovehicule pentru transport rutier;

* Alimente.

 

 

Descărcați aici

 

 

Login Required

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus